Dankzij fiscus hoeft Total België geen belastingen te betalen

© Knack montage/Corbis

Enkele topambtenaren van Financiën drukten vorige zomer een buitengewoon gunstige beslissing door voor de transfers van Total België naar de Bermuda-eilanden. Er werd zelfs een bestaande circulaire aangepast om het akkoord veilig te stellen.

Op 6 juli 2010 heeft de Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken (DVB) – de rulingdienst van Financiën, zeg maar – een buitengewoon gunstige ruling afgesloten voor Total België, het vroegere Petrofina, voor zijn transfers naar belastingparadijs de Bermuda-eilanden.

De rulingdienst, die in 2002 onder Didier Reynders (MR) werd opgericht om het investeringsklimaat te verbeteren, heeft de bevoegdheid om akkoorden te sluiten met bedrijven over hun toekomstige belastingen. Zo weten ze waar ze aan toe zijn. Maar de regeling voor Total, die op zijn zachtst gezegd bijzonder mild uitvalt, doet veel vragen rijzen.

Op 25 oktober 2010 valt een brief in de bus van Jean-Marc Delporte, adjunct-administrateur-generaal van de belastingen en van Carlos Six, dienstdoend administrateur-generaal van de fiscaliteit. Daarin vraagt de voorzitster van de Dienst Voorafgaande Beslissing, Véronique Tai, om de circulaire van 22 oktober 2010 over de verstrenging van de controle op belastingparadijzen aan te passen. Anders zou de afspraak met Total, waarvan Albert Frère in Frankrijk met 4 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder is, in gevaar komen. ‘Voeg een paragraaf toe aan de circulaire van 22 oktober 2010’, vraagt ze en voegt eraan toe: ‘Vermeld niet dat de paragraaf wordt toegevoegd in functie van de ruling n° 2010.307 van 6 juli 2010’ – het nummer van de ruling voor Total. Tegen de gangbare regels in is die ruling niet gepubliceerd, en moet dus geheim blijven.

De ruling draait om betalingen van Total België, het vroegere Petrofina, aan een bedrijf op de Bermuda-eilanden, een bekend belastinparadijs. Total België koopt de ruwe olie voor zijn grote raffinaderij in Antwerpen immers niet in Saudi-Arabië of een andere golfstaat, maar bij op de Bermuda-eilanden: bij Total International Ltd, kortweg TIL, een dochteronderneming van Total. Omdat er geen olie uit de grond komt op de Bermuda’s, moet TIL de ruwe petroleum elders gaan aankopen. Dat gebeurt bij de eigen productiefilialen van de Total Groep, of bij derden in olieproducerende landen.

Hoewel deze constructie al jaren wordt gehanteerd, vraagt Total (Petrofina NV) pas in de zomer van 2010 een ruling aan voor zijn zogenaamde toekomstige activiteit, terwijl de Dienst Voorafgaande Beslissingen zich normaal gezien enkel uitspreekt over nieuwe investeringen en activiteiten. Maar een circulaire van 2010 eist dat bedrijven de betalingen aan belastingparadijzen aangeven. En Total wil zeker zijn dat het de aangegeven bedragen kan aftrekken als beroepskosten. Dankzij de ruling krijgt Total de garantie dat het voor de komende vijf jaar op die bedragen geen belastingen moet betalen. De ruling roept dan ook vragen op bij bepaalde topambtenaren.

(IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content