Dan toch Rode Duivels op groot scherm in Gent

Daniël Termont © Belga

Gent trekt een verbod op publieke grote schermen in, nu de Rode Duivels doorstoten tot de halve finale van het WK Voetbal.

Eerder waren grote schermen enkel op een privédomein toegelaten en moest elk evenement met meer dan 100 toeschouwers worden aangevraagd. Onhoudbaar, vindt het stadsbestuur, dat maandag moest improviseren om vertoningen van de volgende matchen geregeld te krijgen.

De stad verbood in april publieke uitzendingen omdat de NAVO-top en de Gentse Feesten de WK-agenda doorkruisen.

De stad verbood in april publieke uitzendingen omdat de NAVO-top en de Gentse Feesten de WK-agenda doorkruisen. Dat zorgde voor capaciteitsproblemen bij de politie en afvalintercommunale IVAGO. ‘Het was improviseren’, zegt burgemeester Daniël Termont na overleg met de stadsdiensten maandagmiddag.

Maar het stadsbestuur acht het nu toch mogelijk om dinsdag een groot scherm te plaatsen op het Sint-Pietersplein. Daar zijn 15.000 toeschouwers welkom. De kleine en grote finale (die respectievelijk zaterdag en zondag worden uitgezonden) zal tijdens de Gentse Feesten op verschillende pleinen te zien zijn.

Dinsdag zal de wedstrijd tegen Frankrijk dus te zien zijn op het Sint-Pietersplein, waar een groot scherm staat voor het optreden van de IJslandse zangeres Björk van woensdag. Gent Jazz, die dat evenement organiseert, levert 42 veiligheidsmensen voor het voetbalspektakel. De stad komt ook tussenbeide om de FIFA-uitzendrechten te bekostigen.

Dit weekend zullen organisatoren op zeven pleinen van de Gentse Feesten de wedstrijd projecteren. De kleine of grote finale zal te zien zijn op de Korenmarkt, Polé Polé, Sint-Baafs, Vlasmarkt, Laurentplein, Walter De Buckplein en CirQ.

Partner Content