Wegdromen bij Sagalassos en Stijn Tormans

Van echte en e-boeken: op woensdag 2 november vertelt Stijn Tormans op de BB over het recept van zijn literaire journalistiek.

Annelies Verbeke en Stijn Tormans: het jonge literaire geweld (Knack Focus Uur van de Literatuur)

Woensdag 2 november| 15u| Knack-stand 426 (hal 4)

Knack-redacteur Stijn Tormans, kersvers winnaar van de eerste Grote Prijs Jan Wauters, vertelt op de sofa bij Frank Hellemans wat het recept is van zijn literaire journalistiek. Of is het journalistieke literatuur? Annelies Verbeke, een ander groot jong literair talent, komt eveneens langs.

Sagalassos. Droomstad in de bergen Woensdag 2 november | 11u | Blauwe Zaal Sagalassos, een antieke site in Anatolië, is al twee decennia lang het schitterende decor voor opgravingen door een team van Leuvense archeologen. De ondergrond van het Turkse plaatsje – in de klassieke oudheid een stad van betekenis – biedt de wetenschappers een blik op de opeenvolgende bloei- en vervalperiodes van ‘hun’ stad Sagalassos: van de ‘vergrieksing’ die de stad onderging in de tijd vòòr Alexander de Grote tot de bloei onder Romeinse keizers als Augustus en Hadrianus, die van de stad een belangrijk zakelijk en religieus centrum maakten. In de 13e eeuw doofde de stad uit. Het herontdekken van die geschiedenis is het passionele levenswerk van één man, de Leuvense professor Mark Waelkens. Zijn jarenlange ervaring op het terrein werd gebundeld in het boek Sagalassos, droomstad in de bergen. Op basis van de recentste inzichten schetst Waelkens het leven van de stadsbewoners doorheen de verschillende fases van Sagalassos’ bloei. Maar tegelijkertijd besteedt de archeoloog ook aandacht aan het werk van de rijkgeschakeerde ploeg die de opgravingen in goede banen leidt. De vele illustraties bieden een fascinerende blik over de schouder van Waelkens’ equipe. (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen &Davidsfonds)


Svetlana Bolshakova: springen voor het leven Woensdag 2 november | 13u | Groene Zaal Brons op de Europese kampioenschappen in 2010, een nieuw persoonlijk indoorrecord én een Gouden Spike als beste Belgische atlete in 2011: the sky leek wel even the limit voor de Belgisch-Russische hinkstapspringster Svetlana Bolshakova. Tot een achillespeesblessure haar deelname aan het WK Atletiek in 2011 onmogelijk maakte. De 26-jarige Bolshakova mikt nu op de Olympische Spelen van 2012 om er opnieuw te staan. Maar er is meer. Bolshakova’s levensverhaal leest als een roman. Niets liet vermoeden dat ze ooit bij de top van de Europese atletiek zou horen. Geboren in de voormalige Soviet-Unie, groeide de jonge Bolshakova op in een instortend land. Sport was geen evidente uitlaatklep in die omstandigheden. Pas na haar komst naar België begint haar verhaal op een sprookje te lijken en hinkstapspringt Bolshakova zich ondanks het blessureleed een weg naar de top. Misdaadauteur Reinold Vallinga tekende Bolshakova’s opmerkelijke levensverhaal op in Svetlana Bolshakova: springen voor het leven. Een must voor wie meer wil weten over een van onze opvallendste sportvrouwen. (Vrijdag)


Maak je eigen e-boek Woensdag 2 november | 15.30u | Gele Zaal Hoe maak ik van mijn tekst een mooi e-book? Welke software kan ik gebruiken? Hoe zit dat met de beveiliging? Heel wat nieuwsgierige aspirant-schrijvers zitten nog met een stapel vragen over het nieuwe medium. Daarom organiseren Creatief Schrijven en Boek.be een workshop voor wie zijn schrijfsels via digitale weg wil publiceren. Davy Hanegreefs, innovatiemanager bij Boek.be, helpt de schrijvers op weg. “Je merkt dat heel wat mensen erg concrete vragen hebben over het e-book,” klinkt het. “Daaraan willen we tegemoet komen.” Want het e-book heeft zo zijn voordelen. Zo vallen de soms torenhoge kosten voor het drukken weg en blijf je achteraf niet met stapels onverkochte boeken achter. “Via internet kun je je boek zelf vlotter verkopen dan wanneer je met fysieke exemplaren moet gaan leuren. Er zijn voorbeelden bekend van mensen die met een succesvol eigen e-book de aandacht hebben getrokken van bekende uitgevers.”Al lijkt het e-book op een beurs vol papieren boeken misschien een Paard van Troje, ook de uitgevers volgen de digitalisering op de voet. E-bestsellerauteurs in de dop weten dus waarheen! (Boek.be/Creatief Schrijven)

Frank Hellemans en Michiel Leen


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content