Veel seks in dertigste Aspe

Pieter Aspe trakteert in ‘Eiland’ op heel wat softe seks terwijl Val McDermid en Robert Goddard niet ontgoochelen in hun nieuwste thrillers.

Bij Robert Goddard zit je altijd goed voor een mooi gecomponeerde plot met geloofwaardige personages. Al vijfentwintig jaar lang. Een meevaller is dat zijn thrillers niet echt verjaren: ook zijn eerste boeken zijn nog prima leesbaar. Voor een stuk komt dat omdat ze vaak een historische achtergrond hebben, maar ook omdat de Brit het niet van modieuze trekjes moet hebben. Dikwijls speelt minstens een deel van de plot in een kleine Britse stad of in Cornwall, de streek waar Goddard woont. Zo ook ‘Voltooid verleden’ waarin de bijna gepensioneerde Jonathan Kelllaway op speurtocht gaat in de archieven van het bedrijf waar hij werkt. Wren & Co werd in de loop van de jaren Intercontinental Kaolins, een firma die succesrijk porseleinaarde verwerkt. Maar de mysterieuze dood van het jongste familielid van de stichters is nooit opgehelderd.

In haar 25ste thriller, ‘Moment van afscheid’, is Val McDermid (de auteur achter de televisiereeks Wire in the Blood) bijzonder genereus. Profielschetser Tony Hill en hoofdinspecteur Carol Jordan krijgen meteen twee zaken op te lossen. In de eerste plaats is seriemoordenaar Jack Vance ontsnapt uit de gevangenis. De gewezen Olympische atleet en televisiepresentator werd veroordeeld voor moord op een aantal tienermeisje en een collega van Hill. Het is duidelijk dat Vance wraak wil nemen op wie hem van zijn vrijheid beroofde. Een tweede zaak gaat over de dood van een paar jonge prostituees. Het onderzoek wordt niet makkelijker als politici zich ermee bemoeien. De Schotse McDermid toont zich weer eens meer dan een vakvrouw. Handig switcht ze van de ene verhaallijn naar de andere zonder het de lezer onnodig moeilijk te maken. Cliffhangers à volonté en veel empathie voor de soms lastige en complexe relatie tussen Hill en Jordan.

Midden deze maand verschijnt ‘Eiland’, de dertigste thriller van Pieter Aspe rond de Brugse commissaris Van In. Het verhaal start op het Bretoense Île-d’Arz waar al een paar jaar een Vlaming woont. Die blijkt plotseling verdwenen. Zijn lijk wordt in het chique Colettijnenhof van Brugge gevonden. Daar wonen ook een culinair journalist, een politicus, een plastisch kunstenaar en een boekhouder. Ze hebben allen iets gemeen met de vermoorde. Het verhaal draait rond pedofilie en chantage. En ook de sores van Van In. Hannelore wordt verliefd, Van In is jaloers, Versavel tracht te verzoenen. Aspe trakteert in deze dertigste aflevering op heel wat softe seks, een reisje naar Île-d’Arz en hij houdt het met een knipoogje naar Agatha Christie behoorlijk spannend.

Nog meer recente Vlaamse misdaad van onder meer Bram Dehouck (‘Hellekin’), Piet Baete (‘Vrijdag de 14de’), Toni Coppers (‘Stil bloed’), Bavo Dhooge (‘Sunset Bay’), Mieke de Loof (‘De vijand van binnen’), Stan Lauryssens (‘Otte, 17 jaar, blond, blauwe ogen’), Jos Pierreux (‘Laatste halte: Lippensville’), Lieven De Letter (‘Nostalgie’), Herman De Jonghe ((‘De idolen van Halle’), Bob Van Laerhoven (‘Zwart water’), Benny Baudewyns (‘De lijkenpikker’) en Guido Eekhaut (‘Jalena’).

Fred Braeckman

Robert Goddard, Voltooid verleden, Luitingh, 368p., 19,95 euro, ISBN 978 90 245 4999 3

ValMcDermid, Moment van afscheid, Sijthoff, 384p., 19,95 euro, ISBN 978 90 218 0634 1

Pieter Aspe, Eiland, Manteau, 304p., 21,95 euro, ISBN 978 90 223 2702 9

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content