Stem voor uw favoriete thriller voor de Knack Hercule Poirotprijs en win 15 zomerthrillerpaketten

Veertig nieuwe Vlaamse misdaadromans kreeg de jury van de Knack Hercule Poirotprijs dit jaar te lezen. Op de Boekenbeurs in Antwerpen vernemen we op 31 oktober wie de winnaar is. De oeuvreprijs gaat naar Aster Berkhof. Intussen werd nu de shortlist 2013 bekendgemaakt.

Opvallend: van de vijf genomineerden zijn er drie die debuteren in het genre: Hilde Vandermeeren, Dimitri Bontenakel en Luc Boonen. Voor deze laatste is het meteen zijn debuut tout court. Bavo Dhooge en Rudy Soetewey zijn bekende namen. Allebei hebben ze eerder al ofwel de Poirotprijs gekregen of stonden ze op de lijst van de genomineerden. Een andere vaststelling: anders dan in Nederland blijft de Vlaamse thrillerwereld vooral een mannenaangelegenheid. Of dan toch in grote mate. In het totale aanbod stonden wel een tiental krimi’s van vrouwen. Ook nog opvallend: ironie, humor en noir worden door de juryleden geapprecieerd.

Wie krijgt dit jaar de literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman? De genomineerden op een willekeurig rijtje.

Gezichtsblind

‘Als alles duister wordt’ is de eerste thriller van jeugdauteur Hilde Vandermeeren. Een spannend verhaal over een vrouw die lijdt aan gezichtsblindheid. Zelfs de gezichten van ouders, lief of vrienden herkent Claire niet. Ook niet dat van de man die een ex-journalist vermoordt en Claire uit de weg wil ruimen omdat hij denkt dat ze hem zal herkennen. Volgt een kat- en muisspel waarbij je lang in het ongewisse blijft over de moordenaar en zijn motieven. De ontknoping heeft wat van het succesrijke ‘Voor ik ga slapen’ van S.J. Watson. Van de vijf genomineerden wellicht het spannendste boek, prettig geschreven in een stijl zonder franjes. Maar met heel wat toevalligheden.

Flatrelatie

1976: Jack komt van Vietnam terug, krijgt een baan als buitenwipper en wordt onterecht ontslagen. Met de beeldmooie slotenmaakster Monica gaat hij uit rancune binnenbreken in flats. En ze beginnen een ‘flatrelatie’. Tot Randy Wells op het toneel verschijnt, een mormoon met drie vrouwen en minstens dertien kinderen. Een heler die met zijn magische krachten steenrijk is geworden. Welkom in ‘Santa Monica’ van Bavo Dhooge. Sinds hij in 2001 debuteerde heeft hij meer dan zeventig titels op zijn naam. Misschien wel de grappigste schrijver van Vlaanderen. Onze Elmore Leonard, wordt hij wel eens niet ten onrechte genoemd. Een lach en een traan, hard en teder.

Schorpioen

Het is moeilijk te zeggen waarover Dimitri Bontenakels ‘De steek van de schorpioen’ gaat. Roman staat er op de cover. Niet (literaire) thriller, misdaadroman of iets dergelijks. Het is een vreemde roman. Over literatuur, schrijven, uitgeven, boeken verkopen, liefde, haat, de ellende van treinende pendelaars, Darwin, terroristen, de Pauselijke Garde… En de speurtocht van een pak duistere figuren naar het dagboek van een gewezen Chileense huurling. Intussen wacht heel geduldig schorpioen D’Artagnan zijn tijd af om te doen wat van een schorpioen verwacht wordt. Verteller is Lemmy Planck die na een mislukt huwelijk twee jaar ging zwerven. ‘De steek …’ doet denken aan Tarantino, maar ook aan Aspe en schilderijen van Ensor. Bizar en komisch.

Vanuit de eik

Tijdens een fietstocht worden natuurminnaar Walter met zijn vrouw en twee kinderen aangereden door een chauffeur die wegvlucht. Alleen Walter overleeft het ongeval. Er volgt een lange revalidatie. In de kliniek leert hij de gehandicapte Marniq kennen. Het begin van een vreemde vriendschap. De politie kan de chauffeur niet vinden, maar Walter vermoedt dat hij in de omgeving woont. Vanuit een hoge eik observeert hij de villawijk om de schuldige aan de dood van zijn vrouw en kinderen te vinden. Maar intussen wordt hij ook een beetje voyeur en chroniqueur van het dagelijks leven. ‘Uit de hoogte’, het debuut van Luc Boonen, is boeiend en spannend. Elke bladzijde van deze vakkundig gecomponeerde thriller/roman getuigt van empathie voor de personages.

Prikkeldraad

Twee jaar geleden kreeg Rudy Soetewey de Poirotprijs voor zijn thriller ‘Getuigen’. In totaal stond hij vijf keer op de lijst van de genomineerden. Niet mis. Soetewey is dan ook een van de meesters van de Vlaamse suspense. Iemand die zonder veel omwegen een spannende plot kan opbouwen met geloofwaardige mensen in een sociale context. Bovendien houdt Soetewey van vernieuwing. Dat bewijst hij weer met ‘2017’ waarin hij een zwart beeld schetst van het toekomstige Vlaanderen. Prikkeldraad aan de taalgrens, zuurstofloze vakbonden, geen index, weg minimumloon. Maar Soetewey is vakman genoeg om ook een stevig verhaal te verzinnen, niet vanop de preekstoel te oreren en de glimlach achter de hand te houden.

Aster Berkhof

Naast de Poirotprijs 2013 wordt dit jaar ook een oeuvreprijs uitgereikt. Die gaat naar de nu 83-jarige Aster Berkhof. Hij heeft in de loop van de jaren meer dan honderd boeken gepubliceerd. Daaronder heel wat ‘detectiveverhalen’. Berkhof ligt daarmee aan de basis van de huidige Vlaamse misdaadroman. Jef Geeraerts en Pieter Aspe kregen eerder al de Hercule Poirot Oeuvreprijs.

Wie de 16de Knack Hercule Poirotprijs wegkaapt, kan u live vernemen op donderdag 31 oktober 2013 tijdens de openingsdag van de Boekenbeurs. Afspraak om 11 uur in de Rode Zaal op de Boekenbeurs. Iedereen welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content