Septemberthrillers van Luc Deflo, Bart Debbaut en Patrick De Bruyn

September kan spannend zijn: nieuwe thrillers op komst van een paar al eerder gelauwerde Vlamingen én een schitterende ijskoude Noorse trilogie.

Met ‘De raven’ beëindigt de Noor Vidar Sundstøl zijn meesterlijke Minnesota-trilogie. Meteen het slot van een reeks beklemmende, korte, gebalde en ingetogen romans over politieman-boswachter Lance die er zijn jongere broer van verdenkt een Noorse toerist te hebben vermoord. Moet hij dat melden aan de reguliere politie of trouw blijven aan de familiebanden? Dat is zo’n beetje de samenvatting van de eerste twee delen. Alles speelt in de ijzige en stille bossen van Minnesota aan de grens met Canada. Een tweede verhaallijn gaat over een vroegere misdaad. Ooit vermoordde een jonge Noorse immigrant in de streek een indiaan. Om te overleven. Dwaalt zijn geest nog in de dromen van de leden van de Ojibway-stam en wat tracht medicijnman Caribou Lance te vertellen? De moord op de Noorse toerist krijgt een oplossing. Maar Lance ziet dat anders. Een schitterend verhaal, maar lees de trilogie in chronologische volgorde.

We blijven bij de Noorse misdaadschrijvers. Birger Baug debuteerde vorig jaar met een thriller over pesterij en de gevolgen zowel voor de daders als voor het slachtoffer. ‘Straf’ introduceerde meteen een politieman, Halvor Heming, die job en familieleven met elkaar tracht te verzoenen. Het is eens wat anders dan de aan de fles zittende mopperaar met veel huwelijksproblemen die in heel wat Scandinavische thrillers rondloopt. Met het pas verschenen ‘Verlossing’ is gewezen journalist Baug aan zijn tweede misdaadroman toe. Kristine Holm, een collega van Heming die met vakantie is, wordt geconfronteerd met een golf van verdachte overlijdens in het milieu van drugsverslaafden. Tijdens haar onderzoek wordt Holm neergestoken en ze belandt in een coma. Als Heming de zaak overneemt komt hij te weten dat een nieuwe drugsleverancier actief is. Mooie niet al te ingewikkelde plot die doet uitkijken naar meer spannends van de Noor.


September kondigt ook een pak Vlaamse misdaadromans aan. Nog van de maand nieuw werk van onder meer Deflo (‘Phobia’, met de speurders Deleu en Bosmans), Bart Debbaut (‘Ik maak je kapot’) en na twee jaar ook een nieuwe Patrick De Bruyn: ‘De vrouw die liefhad’. Zijn nieuwste thriller heeft aanknopingspunten met ‘Dodelijk verlangen’ die in 2010 de felbegeerde Knack Hercule Poirotprijs kreeg. Over de plot wordt maar weinig losgelaten, maar alvast in de beste De Bruyn-sfeer is er een vrouwelijk hoofdpersonage. Door een vreemd toeval krijgt die contact met de nu volwassen man die ze al kende toen ze beiden nog kinderen waren. ‘Een verhaal over vertrouwen in mensen en over de angst voor terreur die alleen op tv te zien is,’ zo luidt het bij uitgever Manteau.

Voor de nieuwe Aspe is het nog wachten tot oktober. Dan verschijnt ‘Solo’, zijn 29ste thriller. Over België en de Belgische politiek met een begin dat alvast veel belooft: in Brugge wordt het lichaam van een met een guillotine onthoofde man gevonden.

Fred Braeckman

Vidar Sundstøl, De raven, Anthos, 288p., 19,95 euro, ISBN 978- 90-414-1544-8

Birger Baug, Verlossing, 240p., Bruna, 17,95 euro, ISBN 978- 94-005-0101-0

Patrick De Bruyn, De vrouw die liefhad, Manteau, 304p., 21,95 euro, ISBN 978-90-223-2648-0

Deflo, Phobia, Manteau, 304p., 21,95 euro, ISBN 978-90-223-2651-0

Bart Debbaut, Ik maak je kapot, Manteau, 312p., 21,95 euro ISBN 978-90-223-2672-5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content