Schrijver Peter Mayle, bekend van ‘Een jaar in de Provence’, overleden

De Britse schrijver Peter Mayle, auteur van ‘Een jaar in de Provence’, is op 78-jarige leeftijd overleden. ‘Het spijt ons te moeten meedelen dat Peter Mayle donderdagochtend is overleden in een ziekenhuis in de buurt van zijn huis in het zuiden van Frankrijk’, tweette uitgever Alfred A Knopf.

De bestseller over zijn leven in de Provence verscheen in 1989 – in totaal schreef hij een twintigtal boeken, zowel romans als non-fictie, over Frankrijk.

Het boek ‘A Good Year’ was de inspiratie voor de gelijknamige film uit 2006 van Ridley Scott, met onder meer Russell Crowe en Marion Cotillard. Scott had in die tijd een huis in de buurt van Mayle. In een reactie op BBC Radio 4 zei Scott dat Mayle erin geslaagd was ‘die grappige competitieve geest tussen de Fransen en de Engelsen’ in zijn boeken te vatten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mayle werd geboren in 1939 in het Britse Brighton, maar de familie verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar Barbados, waar zijn vader werkte voor het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij begon zijn carrière in de reclame, in Londen en New York. De Franse regering benoemde hem in 2002 in het Legion d’Honneur, voor zijn diensten aan de Franse cultuur. (

Partner Content