Patrick De Bruyn wint Poirot

In de Stadsschouwburg van Brugge is op vrijdagavond 18 juni de Knack Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller uitgereikt aan Patrick De Bruyn.

In de Stadsschouwburg van Brugge is op vrijdagavond 18 juni de Knack Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller uitgereikt aan Patrick De Bruyn. De laureaat kreeg een cheque van 5000 euro en een gegraveerde Montblancpen voor zijn boek ‘Dodelijk verlangen’. De feestelijke uitreiking maakte deel uit van Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival, de winnaar ontving zijn prijs uit handen van het beroemde thrillerduo Nicci French.

De jury was onder de indruk van de sterke psychologische thriller ‘Dodelijk verlangen’ omdat hij een verhaal vertelt dat ons allemaal kan overkomen. Het leven van een doodgewoon Vlaams gezin in een anonieme Vlaamse verkaveling ontspoort compleet omdat een overspelige relatie uit de hand loopt, en de dochter ongewild bij een misdrijf betrokken raakt. De Bruyn weeft kundig de verschillende verhaallijnen door elkaar, zorgt voor verrassende wendingen, en stuwt zijn verhaal met veel vaart naar een bloedstollende ontknoping.

‘Dodelijk verlangen’ is het achtste boek van De Bruyn, en maar liefst het vijfde dat voor de Knack Hercule Poirotprijs is genomineerd. De auteur toonde zich dan ook ontzettend verheugd dat hij dit keer de prijs won: “Dat ik al zo vaak genomineerd was, is op zich al fantastisch: het betekent dat de jury een constante kwaliteit ziet in mijn werk. Maar deze bekroning is natuurlijk het mooist van al.”

De vier andere genomineerden voor de prijs waren Mieke de Loof, met ‘Wrede schoonheid’, Bavo Dhooge, met ‘Sioux blues’, Kisling & Verhuyck, met ‘De duim van Alva’, en Bob Van Laerhoven met ‘Terug naar Hiroshima’. Het interview met winnaar Patrick De Bruyn staat volgende week in Knack, een bekopte versie vindt u vanaf maandag op onze boekensite.


Aspe gelauwerd

Er stond nog een misdaadauteur op het podium in Brugge. En niet de minste. Pieter Aspe werd door de Knack Hercule Poirotjury bedacht met de Oeuvreprijs. Na Jef Geeraerts in 2007 is Aspe de tweede schrijver die deze prijs in de wacht sleept. De jury wil er de immense verdienste van Aspe voor het Vlaamse thrillergenre mee in de verf zetten.

In haar laudatio wees jurylid Linda Asselbergs onder andere op de verschillende lagen in het werk van Vlaanderens grootste: naast het spannende verhaal bevat elk boek ook steevast een flinke dosis maatschappijkritiek, zijn er verwijzingen naar tal van actuele situaties of figuren, en krijgt de goede verstaander ook een portie autobiografische informatie mee.

Pieter Aspe ontving zijn prijs, een sculptuur van de Brugse kunstenares Maud Bekaert, uit handen van burgemeester Moenaert van Brugge.

De neerslag van een gesprek dat Fred Braeckman had met Aspe en de burgemeester vindt u eveneens maandag op onze boekensite.


Thrillerfestival
De feestelijke uitreiking van de Knack Hercule Poirotprijs maakte deel uit van het gloednieuwe Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival, op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni in de Brugse Stadsschouwburg. Met als eregasten, naast de gelauwerde Pieter Aspe, ook het wereldberoemde schrijversduo Nicci French. Een verslag van het festival vindt u maandag op deze site en woensdag in Knack.

Jan Haeverans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content