Ooit moet Haruki Murakami de Nobelprijs voor Literatuur winnen

Eindelijk (Nobel)prijs voor Murakami? Donderdag weten we het. © EPA (via Belga)

Wordt het eindelijk Haruki Murakami? Of toch Cees Nooteboom? Nee, Herman Koch en Leonard Nolens zijn out, aldus de bookies. Donderdag om 13 uur maakt de Zweedse Academie bekend wie de Nobelprijs voor Literatuur 2014 krijgt.

Ooit zal Haruki Murakami de Nobelprijs moeten krijgen. Voor het zoveelste jaar op rij is hij favoriet nummer één bij de wedkantoren. Ladbrokes heeft de wereldwijd geliefde Japanse auteur op 4/1, Unibet op 9/2 en PaddyPower zelfs op 7/2. Eerder dit jaar bekende Marukami in een interview opgelucht te zijn als het Nobelprijsseizoen is afgelopen. Wordt hij er niet meer over lastig gevallen. Maar het zou nog mooier zijn als hij de prijs krijgt. Dan wordt hij er voorgoed over met rust gelaten.

Wedden dat …

De kans dat de wedkantoren gelijk krijgen, is niet gering. Sinds zij de mogelijkheid openen op de Nobelprijswinnaar te krijgen, hebben zij er nooit ver naast gezeten. Alice Munro stond vorig jaar eind augustus al op de vijfde plaats. Mo Yan stond in 2012 bij het bekendmaken van de eerste quoteringen op de tweede plaats. Tomas Tranströmer in 2011 eveneens. Alleen de grootste kanshebber in de ogen van de wedkantoren is het nooit geworden.

Het is dus vrijwel zeker dat als de prijs niet naar Murakami gaat, een van deze auteurs hem wint: Ngügï wa Thiong’o (Kenia), Svetlana Alexijevitsj (Rusland), Adonis (Syrië), Ismael Kadare (Albanië), Assia Djebar (Algerije), Joyce Carol Oates (Canada), Patrick Modiano (Frankrijk). Zij staan bij ten minste een van de drie wedkantoren in de top vijf. Philip Roth (Amerika), Jon Fosse (Noorwegen) en Peter Handke (Oostenrijk) zijn mogelijke outsiders.

Usual suspects

Deze lijst bevat een aantal usual suspects: Adonis en Assia Djebar bijvoorbeeld. Maar ook een aantal opvallende stijgers. Juist die namen roepen de suggestie op dat iemand in of dichtbij de Academie heeft gelekt om er financieel wijzer van te worden – zoals ook in het verleden zeker is gebeurd. Zo stond Modiano vorig jaar constant op 100/1, laag genoeg om te vermoeden dat niemand op hem wedde. Nu is de Franse auteur bij Ladbrokes langzaam gestegen tot 10/1. Waarom?

Een andere naam die opvallend is gestegen is die van Ngügï wa Thiong’o. Maar dat gebeurde al een maand geleden, toen de Zweedse Academie nog moest vergaderen over de winnaar. Interessanter zijn daarom de opmars van Kadare en Fosse die recenter plaatsvonden. Hoe dan ook geldt voor iedere Nobelprijswinnaar: hoe dichter op de bekendmaking de quotering verandert, desnoods in de laatste uren voor donderdagmiddag 13 uur, hoe groter de voorspellende betekenis ervan.

Nobelprijs voor Nederlandstalige auteur

Op een Nobelprijs voor een Nederlandstalige auteur hoeven we waarschijnlijk niet te rekenen. Cees Nooteboom is bij alle wedkantoren op de lijst gezet. Maar zijn quotering is laag. Ladbrokes houdt het nog op 25/1, waarmee hij een middenpositie inneemt, maar Unibet en PaddyPower schatten zijn kansen lager in: 35/1 respectievelijk 40/1. Leonard Nolens en Herman Koch, op wie vorig jaar nog kon worden gewed, ontbreken ditmaal helemaal. Aan hen is geen geld meer te verliezen.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content