Novembermoorden

November is niet meteen de maand waarin veel thrillers verschijnen. Toch een keuze uit het betere aanbod.

Gewezen rondreizend reporter Jean Christophe Grangé is een van de weinige Franse misdaadschrijvers die ook via vertalingen bekend geraakte van Japan tot Amerika. Zijn thrillers worden zelfs vergeleken met werk van Stephen King. Hij heeft in elk geval veel originele ideeën. Vaak zit er wat occult in verhalen als ‘Voorbij de zwarte lijn’ en ‘Het wolvenrijk’. In ‘Godenstemmen’ verdwijnen uit een aantal koren de mooiste kinderstemmen. Intussen is in Parijs het lijk van een Armeens priester gevonden die een zwak voor jonge mannen had.

Van de kleine twintig thrillers die de in Canada wonende Brit Peter Robinson schreef zijn meer dan de helft zeker vier sterren waard. Door zijn succes met de reeks rond inspecteur Banks die Yorkshire als biotoop heeft, worden terecht ook oudere misdaadromans van Robinson uitgebracht. ‘Lijdensweg’ is het verhaal van Kirsten, het slachtoffer van een psychopaat die jonge meisjes gruwelijk mishandelt. Ze zint op wraak. De roman steunt op de geschiedenis van de Yorkshire Ripper die eind jaren zeventig ten minste dertien vrouwen vermoordde.

Literaire auteurs die de tools van de misdaadroman gebruiken zijn er wel meer. Kate Atkinson die ooit de Withbread Prize won met Rushdie als concurrent, maakte ook met succes het uistapje. Romans als ‘Oude zaken’, ‘Wachten op goed nieuws’ en ‘Een goede daad’ kregen lof als roman én als krimi: leesbare boeken met Britse humor en snedigheid. Al even spitsvondig is ‘Vanochtend vroeg vertrokken’. Privédetective Brodie redt een mishandelde hond terwijl hij onderzoekt in welke omstandigheden een meisje dertig jaar geleden werd geadopteerd. Ex-rechercheur van de zedenpolitie Tracy wordt eensklaps moeder…

Commissaris Harry Hole, de hoofdpersoon in de meeste thrillers van gewezen profvoetballer Jo Nesbø, is verdwenen in Hong-Kong. Zijn verdwijning heeft te maken met een vroegere zaak, een vrouw, schuldeisers. Nochtans is hij in Oslo de enige man die de moord op twee vrouwen zou kunnen oplossen. Vrouwen met een verminkt gezicht die verdronken zijn in hun eigen bloed. En heel vreemd: de verwondingen lijken van binnenuit gemaakt. Wie houdt van flinke actie in combinatie met een goede plot en wat psychologie is met ‘Het pantserhart’ bij de Noor Nesbø aan het goede adres.

Detective Logan McRae krijgt een ondankbare job. Hij moet er voor zorgen dat verkrachter Richard Knox opnieuw gehuisvest wordt. De man heeft zijn straf uitgezeten, toont berouw over zijn vele misdaden en blijkt god ontdekt te hebben. Hij verhuist van Newcastle naar het Schotse Aberdeen. Maar of hij daar welkom is… Als altijd bedacht Stuart MacBride een plot die de meeste misdaadschrijver schaamrood zou moeten bezorgen. MacBride bekent nederig dat ‘Eindspel’ geïnspireerd is (maar niet steunt op) de ware geschiedenis van een gewezen gedetineerde die in zijn nieuwe stek aan zee een vreemd soort sekstoerisme deed ontstaan.

Fred Braeckman

Jean Christophe Grangé, Godenstemmen, De Geus, 15 euro, ISBN 978-90-445-1396-7

Peter Robinson, Lijdensweg, Bruna, 15,95 euro, ISBN 978-90-229-9888-5

Kate Atkinson, Vanochtend vroeg vertrokken, Atlas, 19,90 euro, ISBN 978-90-450-1889-8

Jo Nesbø, Het pantserhart, Cargo, 19,90 euro, ISBN 978-90-234-6320-7

Stuart MacBride, Eindspel, Van Holkema&Warendorf, 18,99 euro, ISBN 978-90-475-1557-9

Partner Content