Nederlands Boekenweekgeschenk makkelijker in Vlaanderen te krijgen

Het Nederlandse boekenweekgeschenk is dit jaar voor het eerst ook als e-boek te krijgen. Daarmee kunnen Vlamingen het cadeau makkelijker én goedkoper verwerven.

Tot nu toe was het Boekenweekgeschenk uitsluitend als papieren uitgave te krijgen in de Nederlandse boekhandel voor wie ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken uitgaf. Dit jaar krijgt iedereen er tussen 16 en 26 maart ook een code bij waarmee hij het e-geschenk gratis kan downloaden. Ook wie in de actieperiode een e-boek koopt, kan het geschenk gratis op zijn e-reader lezen.

Daarmee kunnen Vlamingen ‘De kraai’ van Kader Abdolah, het boekenweekgeschenk van 2011, in een handomdraai in huis halen. Wie vroeger vanuit Kortrijk, Leuven of Genk bij een Nederlandse internetboekhandel een boek wilde kopen om het geschenk te krijgen, betaalde doorgaans hoge verzendkosten. Bovendien duurde het een al gauw een week voor de zending er was.

Wie straks tijdens de actieperiode – zonder verzendkosten – een e-boek aanschaft, kan ook ‘De kraai’ direct gratis downloaden. Let er dan wel op dat u bijvoorbeeld bij de Nederlandse Bol.com of Cosmox en niet de Vlaamse zustersites uw aankoop plaatst. Het zekerst is om bij een internetboekhandel te bestellen die in het geheel niet in België actief is, bijvoorbeeld de webshop van een gewone boekhandel.

Helemaal zeker is het nog niet dat het zo gaat werken. De CPNB, organisator van de Boekenweek, heeft de technische realisatie van een e-bookgeschenk op het laatste moment pas rondgekregen. Voor het weggeven van het geschenk bij aankoop van een e-boek moet de techniek de komende weken nog op orde worden gebracht.

‘De kraai’ werd maandagochtend in Amsterdam gepresenteerd. De novelle gaat over een Iraanse vluchteling die houvast vindt in de Nederlandse literatuur. Niet voor niets heeft Kader Abdolah hem makelaar in koffie gemaakt – het beroep van Batavus Droogstoppel, verteller van Multatuli’s ‘Max Havelaar’ en daarmee een van de beroemdste personages uit de Nederlandse literatuur.

De auteur kreeg het eerste exemplaar uitgereikt uit handen van oud-premier Ruud Lubbers in zijn functie als voorzitter van het Universitair Asiel Fonds (UAF). Van dit fonds, dat vluchtelingen met hun studie ondersteunt, kreeg Abdolah na zijn komst naar Nederland in 1988 ook korte tijd subsidie.

Het thema van ‘De kraai’ heeft het UAF aangegrepen om Abdolahs lezers te vragen welk boek vluchtelingen moeten lezen om Nederland te begrijpen. In elk van de 951.000 exemplaren van het geschenk zit een kaartje waar mensen hun stem kunnen uitbrengen. Abdolah vond indertijd ‘Jip en Janneke’ van Annie M.G. Schmidt en W.F. Hermans cruciaal. Lubbers raadde vluchtelingen van nu ‘Voor altijd samen, amen’ van Guus Kuijer aan.

Bij de slotmanifestatie van de Boekenweek, op 27 maart in Amsterdam, maken Abdolah en Lubbers bekend welk boek het meest is aangeraden. De 3000 studenten die momenteel met steun van de UAF in Nederland studeren, krijgen dat vervolgens cadeau.

Tegelijk met het gratis ‘De kraai’ publiceert Abdolah half maart nog een nieuw boek: het ruim vierhonderd pagina’s tellende ‘De koning’. ‘Is dat niet te veel Abdolah?, vroeg een gewaardeerde collega hem,’ aldus de schrijver. ‘Nee,’ vond hij zelf. ‘Omdat de Iraanse schrijvers (onder de dictatuur) niet in staat zijn een echt boek te publiceren en zij niet de noodzakelijke verhalen mogen schrijven, ben ik de stem van de vrijheid. Ieder boek van Abdolah is een overwinning op de Iraanse geestelijken.’

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content