Komt Amazon naar Nederland?

© AFP

Webwinkel Amazon is in gesprek met Nederlandse uitgevers over het aanbieden van Nederlandstalige e-books. Daarmee zou het Amerikaanse miljardenbedrijf zijn eerste stappen in Nederland zetten.

Dat meldt de zakelijke nieuwssite NRCQ. Nederlanders kunnen bij Amazon nu voornamelijk buitenlandse titels bestellen, die geleverd worden via de Britse, Duitse en Amerikaanse vestigingen.

Er wordt al enkele jaren gespeculeerd over een mogelijke komst naar Nederland. Nu wordt dat concreet door de onderhandelingen over e-books. De uitgevers kunnen echter niet zeggen wanneer de Nederlandstalige website Amazon.nl de lucht in zou gaan en de verkoop daadwerkelijk zou beginnen. Amazon is zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Nederlandse uitgevers zijn nog verdeeld over de vraag onder welke voorwaarden ze met Amazon in zee zouden gaan. In de Verenigde Staten voert Amazon momenteel een harde strijd met uitgeefconcern Hachette, dat weigert zich neer te leggen bij de hoge inkoopkortingen die marktleider Amazon eist.

Anderzijds kunnen veel uitgevers de extra omzet die samenwerking met Amazon zou kunnen genereren, goed gebruiken. In België zijn er voorzover bekend geen onderhandelingen lopende.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content