Knackinterview met W.G. Sebald weldra in Duits én Engels

Nieuws uit de literaire wereld: Goethe wordt grootste Duitser aller tijden, Frans-Syrische poëet Adonis overleden en Piet De Moors Knackinterview met Sebald verschijnt nu ook in een Duits en Engels boek.

Piet De Moors Sebaldinterview in Duits én Engels

Al een hele tijd geleden slaagde Piet De Moor erin om de Duitse schrijver W.G. Sebald te strikken voor een interview in Knack. Dit interview zou eind dit jaar verschijnen in het boek ‘Auf ungeheuer dünnem Eis’. Gespräche 1971-2001′, uitgegeven door de vooraanstaande Duitse Fischeruitgeverij. Het interview van De Moor zou ‘Echos aus der Vergangenheit’ getiteld worden.

Sebald gaf slechts een beperkt aantal interviews. In 1992 wist De Moor, nog voor Sebald’s grotere bekendheid, een interview met hem te pakken te krijgen. Dit interview voor Knack had als thema ‘melancholische dwaalwegen’ en zal nu ook verschijnen in een Engelstalig boek, genaamd ‘Saturn’s moon, a handbook’. Sebald was vooreerst hoofdzakelijk gekend in de Angelsaksische wereld, waarna hij in de jaren ’90 een grotere bekendheid verwierf in Duitsland. Het volume van zijn geschriften is eerder beperkt maar wordt wel eens gezegd van een unieke kwaliteit te zijn. Zijn repertoire wordt gekenmerkt door de verwerking van zijn trauma aan de oorlog en de naziperiode. Hij werd reeds meermaals getipt voor de Nobelprijs. Sebald stierf in 2001 op 57-jarige leeftijd ten gevolge van een verkeersongeluk.

Zie ook: W.G. Sebald: ‘Auf ungeheuer dünnem Eis’. Gespräche 1971-2001. Uitgegeven door Torsten Hoffmann. Frankfurt/M.: Fischer 2011. ‘Echos aus der Vergangenheit’ terug te vinden op p. 71-78.

Goethe werd door de Duitse krant Bild verkozen tot ‘grootste Duitser aller tijden’

Johann Wolgang von Goethe (1749-1832) is vooral bekend voor zijn cultroman ‘Die Leiden des jungen Werthers’, maar was eveneens toneelschrijver, filosoof en wetenschapper. ‘Faust’ is één van zijn andere bekendere werken. ‘Die Leiden des jungen Werthers’ gaat over een jongen die zich volledig door zijn gevoelens laat leiden en werd enorm populair gedurende de ‘Sturm – und Drangperiode’, een periode in de Duitse literatuur tijdens de romantiek.

Na bevraging van 2000 Duitsers kwam Goethe als winnaar naar voren. Andere populaire figuren waren de voormalige bondskanselier Konrad Adenauer en wetenschapper Albert Einstein. In 2003 werd een gelijkaardig onderzoek uitgevoerd en kwam Adenauer als winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door Karl Marx en Martin Luther. Goethe werd toen slechts zevende.

Gevierde schrijver Adonis won afgelopen weekend nog de prestigieuze Goetheprijs

Adonis won afgelopen weekend de prestigieuze Goetheprijs, waarmee hij gelauwerd werd om zijn moderne en kritische Europese ideeën. Hij was de eerste Arabischsprekende auteur die deze prijs ter waarde van 50 000 euro won. Afgelopen zondag kwam de 81-jarige schrijver zijn prijs afhalen in Frankfurt, de geboortestad van Goethe en de Goetheprijs. De prijs wordt om de drie jaar uitgereikt op de verjaardag van Goethe.

Als jonge tiener ontvluchtte Adonis zijn geboorteland Syrië uit politieke overwegingen. Bovendien bracht hij zelfs een bepaalde periode door in gevangenschap te Damascus omwille van zijn politieke activiteiten. Vervolgens trok hij naar Parijs en vestigde zich daar definitief. Adonis schrijft nog steeds in het Arabisch. Zijn poëzie wordt wel eens bestempeld als ‘een gevoel van rouw over het verlies van de menselijkheid in de samenleving’. Bovendien wordt zijn kritiek op het vlak van politiek nog steeds met aandacht beluisterd en zijn voorspellingen worden wel eens profetisch genoemd. Ten slotte moedigt hij sterk de secularisering van de Arabische cultuur aan en ziet hij zijn rol als schrijver dan ook als een vorm van ‘educatie van het volk’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content