Knack Hercule Poirotprijs 2011, de genomineerden (2): Ludo Schildermans

Ludo Schildermans is de tweede genomineerde voor de Knack Hercule Poirotprijs, met zijn boek ‘Getekend’.

Het boek

Een eenzame vakantie in Zeeland, dat is wat Lucas Grimmer, gerechtstekenaar bij De Nieuwskrant nodig heeft. Uitwaaien op een leeg strand om een gebroken relatie te verwerken. Als hij op een ochtend een aangespoeld vrouwenlijk aantreft, is dat het begin van een reeks vreemde gebeurtenissen die hij algauw niet meer in de hand heeft.

Wie zit er in die zwarte Audi die plots overal lijkt op te duiken? Waarom is dat mysterieuze litteken van de vrouw niet opgenomen in het politieverslag? Is er een verband met een andere gruwelijke moord die wat later in Antwerpen wordt gepleegd? Wat hebben beide moorden te maken met het nakende proces tegen een Servische oorlogsmisdadiger voor het Joegoslavië-tribunaal? En welke rol speelt Lucas’ aantrekkelijke collega, de journaliste Lina, in deze zaak?

Met ‘Getekend’ schreef Schildermans een verhaal dat met de arrestatie van Ratko Mladic weer brandend actueel is. Een verhaal ook over haat die snel opgewekt is, maar die daarna nog nauwelijks te bedaren valt. Over het puin van een ineenstortend regime dat vele jaren later nog steeds slachtoffers maakt. Ook onschuldige. Ver weg. Die met de zaak niets te maken hebben, maar die toevallig in het vizier komen.

De schrijver

Ludo Schildermans (1961) woont en werkt in Antwerpen. Ook met zijn vorige boek, ‘Het pigment’, dat zich afspeelde in de kunstwereld, sleepte hij in 2009 al een nominatie voor de Knack Hercule Poirotprijs in de wacht.

De reactie

Bent u blij met de nominatie?

Ludo Schildermans: Heel blij uiteraard. Zeker omdat het mijn tweede boek is, en dan ook meteen mijn tweede nominatie, dat vind ik wel erg leuk, ja.

Waar gaat het boek over? Wat is het belangrijkste thema?

Het gaat eigenlijk over wraak, en over hoe een oorlog tien jaar na het einde ervan nog steeds slachtoffers maakt. In dit geval de oorlog in Kosovo.

Was het een moeilijk boek om te schrijven?

Absoluut. Moeilijker dan mijn eerste. Toen had ik een duidelijk idee van waar ik met het verhaal naartoe wou. Bovendien speelde het zich af in de kunstwereld, waar ik meer in thuis ben.

Bij dit boek ben ik helemaal anders te werk gegaan: ik heb gewoon een scène geschreven met een lijk op het strand, en ben daarna met mijn broer Jozef Schildermans beginnen brainstormen over het vervolg, en zo zijn we bij het voormalige Joegoslavië terechtgekomen. Een heel boeiende materie, waarin we ons echt zijn gaan verdiepen.

Daarna heb ik het boek naar de uitgeverij gestuurd, en die hebben me nog een heel deel laten herschrijven op korte tijd. Die werkwijze beviel me wel. Ik denk dat het daardoor heel wat sterker is geworden. Zowel dank dus aan mijn broer als aan mijn redacteur bij Houtekiet, Veerle Weverbergh.

Waar hebt u de inspiratie gevonden?

Mijn manier van werken is dat je de zaken al schrijvend zelf ook nog moet ontdekken. En dan sla je soms paden in waar je even vastloopt, maar dan keer je terug op je stappen en ga je vandaar weer verder. Je kunt nog zoveel plots ontwerpen, al schrijvend leidt het verhaal je toch andere wegen op. En dat vind ik juist het interessante. Ik wil mezelf ook verrassen. Erg boeiend is ook de research voor het verhaal, waar je zelf nog veel van leert. Zoals in dit geval over het Joeoslavië-tribunaal.

Zit er iets van uzelf in het boek? Autobiografische elementen?

Nee, de personages staan eigenlijk ver van mij. Autobiografisch is dit soort verhalen zeker niet.

Vanwaar die interesse voor de Balkan?

Die is geleidelijk gekomen. Tijdens het brainstormen. En dat is niet slecht. Je moet ook een beetje afstand kunnen bewaren tegenover je verhaal. Als je te veel weet over een onderwerp, ga je vaak te veel doceren, en dat levert veelal slechte boeken op. Een thriller moet vooruitgaan, leesbaar blijven.

De Prijs van de Lezer

Vanaf vrijdag 10 juni, wanneer de laatste genomineerde bekend is gemaakt, kan het publiek meestemmen voor de Prijs van de Lezer. Breng je stem uit op een van de genomineerden en maak kans op een pakket Knack Zomerthrillers. Stemmen kan tot vrijdag 24 juni op deze site.

Het thrillerfestival

Wie van de vijf genomineerden zal uiteindelijk winnen? Op zondag 26 juni wordt de Knack Hercule Poirotprijs uitgereikt in de Brugse Stadsschouwburg in het kader van Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival.

De winnaar ontvangt zijn prijs uit handen van de Nederlandse eregast Esther Verhoef. De Prijs van de Lezer wordt uitgereikt door de Poirotwinnaar van vorig jaar: Patrick De Bruyn. Meer info over het festival vindt u op www.poirotinbruges.be of in onze extra Knack zomert van 1 juni.

Jan Haeverans

Partner Content