K. Michel schreef beste dichtbundel van 2010

Volgens de verzamelde poëziecritici schreef K. Michel de beste poëziebundel: geen enkele Vlaming haalde de top 10.

Het Nederlandse poëzietijdschrift Awater, uitgegeven door de door Gerrit Komrij opgerichte Poëzieclub, organiseert sinds 2009 de Awater Poëzieprijs. Ter gelegenheid van Gedichtendag wordt een dertigtal professionele poëzielezers gevraagd een topdrie op te stellen van de beste bundels van het afgelopen jaar. Die bijeengetelde lijstjes leveren een rangschikking op, een Ultratop van het voorbije poëziejaar.

Bij de vorige twee edities stonden respectievelijk Tonnus Oosterhoff en Arjen Duinker op één. Dit jaar bleek K. Michel de favoriet van de verzamelde critici. Zijn bundel ‘Bij eb is je eiland groter’ werd het meest genoemd in de best of-lijstjes van de recensenten, meer dan Mark Boog (‘Er moet sprake zijn van een misverstand’) en Pieter Boskma (‘Doodsbloei’), die de tweede plaats delen.

Op de vierde plaats vinden we wel Henk van der Waal terug, de gedoodverfde winnaar van de VSB Poëzieprijs, die morgenavond uitgereikt wordt. Oude knar H.H. Ter Balkt,jongere wolven Wouter Goudijn en Martijn den Ouden en het vrouwelijk geweld van Anneke Brassinga, Hélène Gelèns en Astrid Lampe vervolledigen de toptien.

Opvallend is dat er in de toptien van 2010 geen enkele Vlaamse bundel te vinden is. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat maar 5 van de 28 deelnemende critici Vlamingen zijn. Maar het bevestigt ook de constatatie die Knack eerder maakte: dat het gebrek aan kwaliteitsvolle Vlaamse bundels de trend was van 2010.

Aan de Awater Poëzieprijs is een bedrag van 500 euro verbonden. De toptien is na te lezen in het nieuwe nummer van het tijdschrift, dat vandaag verschijnt. Ook vindt u er de topdrietjes van Awater-medewerkers.


Bart Van der Straeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content