Jón Kalman Stefánsson bekroond tijdens Göteborg Book Fair

Op donderdag 22 september ontvangt IJslandse auteur Jón Kalman Stefánsson de Per Olov Enquist Literary Prize 2011 voor zijn roman ‘Hemel en Hel’.

Op donderdag 22 september ontvangt IJslandse auteur Jón Kalman Stefánsson de Per Olov Enquist Literary Prize 2011. Deze prijs voor zijn roman Hemel en Hel zal hij in ontvangst nemen op de Göteborg Book Fair.

Het boek vertelt het verhaal van een jongen die na het overlijden van een vriend de weg kwijt geraakt, beschreven in zeer beeldende en poëtische verwoording. Het is het eerste verhaal uit een trilogie. Het boek verscheen al in acht landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Engeland. Deel 2, ‘Het verdriet van de engelen’ zal verschijnen in januari 2012. De jury reageerde als volgt: ‘De tegenstellingen tussen hemel en hel, leven en dood, liefde en leed, de zee en de berg zijn prachtig en magisch. Een verhaal dat goede literatuur maakt van het leven, en dat nieuw leven geeft aan literatuur.’

Jón Kalman Stefánsson (1963) is afkomstig uit de IJlandse hoofdstad Reykjavik. Hij begon zijn carrière als dichter maar schakelde als snel over naar het romanschrijven. Eerdere werken van hem werder al genomineerd voor de Nordicprijs en in 2005 won hij de IJslandse literatuurprijs.

De Per Olov Enquist Literary Prize zet jaarlijks een auteur in de kijker die op weg is om internationaal door te breken. De Zweed Per Olov Enquist verleent zijn naam aan deze prijs sinds 2005, dit ter ere van zijn 70e verjaardag. In het verleden wonnen al Juli Zeh, Jonas Hassen Khemiri, Trude Marstein, Daniel Kehlmann, Helle Helle en Jonas T. Bengtsson de prijs.

(Bron: persbericht)

Herman Daems naar Lannoo

De Raad van Bestuur van de Uitgeverij Lannoo Groep zal in het voorjaar van 2012 een nieuwe voorzitter krijgen.

In april 2012 zal huidig voorzitter Theo Peeters afscheid nemen en neemt Herman Daems zijn rol over. Daems treedt nu al toe tot de Raad van Bestuur.

Naast zijn voorzitterschap in de Raad van bestuur bij BNP Paribas Fortis en Barco, heeft Daems ook heel wat ervaring op academisch vlak. Niet alleen is hij buitengewoon hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KULeuven, ook doceerde hij aan de Harvard Business School, de University of California, Los Angeles en was hij hoogleraar bedrijfskunde aan de rijksuniversiteit Groningen. Daems, in het verleden ook voorzitter van GIMV, is van plan om deze voorzitterschappen te coördineren met zijn andere activiteiten en bestuursmandaten in verschillende bedrijven en organisaties.

De Lannoo Groep is een toonaangevende uitgever van boeken, waaronder de SOS Piet -reeks en thrillers zoals Code 37. De groep telt een driehonderdtal medewerkers en nam in 2010 nog de uitgeverijen Meulenhoff Boekerij en Unieboek|Het Spectrum over. De groep kent een jaarlijkse omzet van ongeveer €95 miljoen.

Aspe levert script voor nieuwe Kiekeboe
Thrillerauteur Pieter Aspe en striptekenaar Merho slaan de handen in elkaar en presenteren ‘Grof Wild’, een Kiekeboe-strip gebaseerd op het script van een Aspe-thriller.

Sinds woensdag ligt de nieuwste Kiekeboe-strip ‘Grof Wild’ in de winkel. Het verhaal is gebaseerd op de novelle ‘Grof Wild’ van Pieter Aspe. Toen de geestelijke vader van Kiekeboe, Merho deze novelle in handen kreeg, herkende hij er een Kiekeboe-verhaal in. ‘Toen ik het las, stelde ik vast dat het boekje qua opbouw helemaal de structuur van een Kiekeboe-album had’, zegt Merho. ‘De samenstelling van de familie lijkt op die van de Kiekeboes, en ook de opbouw en de afwikkeling is verwant aan de strips zoals ik ze maak.’

Een tijd geleden kwamen beide auteurs met elkaar in contact, ze zitten namelijk bij dezelfde uitgeverij. Aspe was onmiddellijk warm voor het project, vertelt hij. In het verleden probeerde men al om een Aspe-stripreeks te lanceren maar dit kende een beperkt succes.

In ‘Grof Wild’ gaan de Kiekeboes op weekend naar de Ardennen om hun huwelijksverjaardag te vieren. Charlotte wil Marcel verrassen met een bezoek van enkele motorrijders maar dit loopt wat anders uit dan gepland. Het verhaal omvat een mengeling van ingrediënten van Aspe en Merho. De verhaallijn is typisch Aspe met wat geweld en seks. ‘Ik vind het wonderlijk dat hij de strip helemaal in zijn universum heeft weten te trekken, en toch trouw is gebleven aan het verhaal en de plot van het oorspronkelijke boek’, aldus Aspe. In het oorspronkelijke Aspe-script is de betreffende familie wel wat welgestelder dan de Kiekeboes. Gelukkig kon Merho dit oplossen met de inbreng van Firmin Vandekasseien, de rijke baas van Marcel Kiekeboe.

Er zullen twee versies van de strip verschijnen: een strip in de vorm van een typisch Kiekeboe-verhaal en één versie met het oorspronkelijke Aspe-verhaal en het stripverhaal gebundeld in de typische Aspe-uitgave.

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content