
Herfstlectuur voor 9 Vlaamse ministers: van ontregelende poëzie tot duurzaam jeugdboek
Alle Vlaamse ministers kregen elk twee toepasselijke boeken cadeau van Boek.be om ze attent te maken op de noden van de boekensector zo vlak voor de Boekenbeurs. Wie kreeg wat? Een overzicht.
Eigenlijk kregen de Vlaamse excellenties elk drie cadeauboeken van de boekensector. Alle ministers kregen immers naast twee gepersonaliseerde boeken eveneens ‘De hemel van de verbeelding – zestig brieven over kunst’ (EPO) aangeboden, waarin 60 kunstenaars, zakenlui, politici, journalisten en wetenschappers werd gevraagd een brief te schrijven naar een geliefd iemand en hem of haar te vertellen over het belang van kunst in hun leven.
De twee boeken die vervolgens in het mandje van elke minister apart werden gedropt, waren dus op maat van de excellentie in kwestie gesneden.
Een overzicht van de 9 duo’s:
1.Voor Geert Bourgeois (N-VA), minister-president van de Vlaamse regering en minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed:
‘Een walvis in de stad’ van Nathalie Poot (Lipsius Leuven): over wetenschappelijke collecties en veranderende onderzoekspraktijken.
‘De Groote Klassenoorlog 1914-1918’ van Jacques R. Pauwels (EPO): over WO I.
2. Voor Ben Weyts (N-VA), minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn
‘From Flux to Frame’ van Maarten Van Acker (Leuven University Press): een onderzoek naar de relatie tussen infrastructuur en verstedelijking.
‘Weg van mobiliteit’ van Kris Peeters (Vrijdag): over het mobiliteitsvraagstuk.
3. Voor Sven Gatz (Open VLD), minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
‘The Low Countries’ samengesteld door Luc Devoldere (Ons Erfdeel): Engelstalig jaarboek over de cultuur van de Lage Landen waarin dit jaar WO I in al z’n facetten centraal staat.
‘De teen van Heraclitus en het penseel van Teniers’ van Johan Swinnen (Pelckmans). Dit werk met de ondertitel ‘Ondernemend denken over cultuur in Vlaanderen’ focust op het creatieve vermogen van de Vlaamse cultuurbeleving en zet een toekomstvisie uiteen met de nadruk op talentontwikkeling.
4. Voor Liesbeth Homans (N-VA), viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding
‘Milady!’ van Marleen Temmerman en Tine Maenhout (Lannoo): over vvrouwenrechten, een thema dat helaas nog altijd brandend actueel is.
‘Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert’ van Dirk Geldof (Acco).
5. Voor Philippe Muyters (N-VA), minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport
‘De wereld redden’ van Michel Bauwens (Houtekiet). Bauwens ziet in nieuwe fenomenen, zoals de samenwerkings- en digitale economie, opstapjes naar een postkapitalistische samenleving.
‘De 38 puntenweek. Het alternatief voor de traditionele uurroosters!’ van Martijn Wauters (Acco). Dit boek brengt een verrassend, verfrissend en simpel systeem om ‘Het Nieuwe Werken’ mogelijk te maken.
6. Voor Annemie Turtelboom (Open VLD), viceminister-president en minister van Begroting, Financiën en Energie
‘De limieten van de markt’ van Paul De Grauwe (Lannoo).
‘Onbalans’ van Bart Van der Straeten (Vrijdag): een vleugje poëzie om de begroting in evenwicht of uit balans te brengen.
7. Voor Jo Vandeurzen (CD&V), minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
‘Kairos – een nieuwe bevlogenheid’van Joke J. Hermsen (Arbeiderspers): stilte, rust, traagheid en verveling zijn voor Hermsen noodzakelijke voorwaarden voor werkelijke creativiteit en helder nadenken.
‘Het kind van onze dromen’ van Bruno Vanobbergen (LannooCampus): hoe we kijken naar kinderen zegt alles over onszelf.
8. Voor Hilde Crevits (CD&V), viceminister-president en minister van Onderwijs
‘De becijferde school. Meetcultus en meetcultuur’ van Roger Standaert (Acco): meten is weten, maar toch niet altijd.
‘Oprit 14. Naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen’ van Noel Clycq (Academia Press): zoals de titel aangeeft, brengt het boek verslag van een onderzoeksproject naar de reproductie van sociale (en culturele) ongelijkheid in het middelbaar onderwijs.
9. Voor Joke Schauvlieghe (CD&V), minister van Omgeving, Natuur en Landbouw
‘Gloob & Teo / Feest in Het Bos’ van Gunter Segers (LES ILES). In dit boek verzint hoofdfiguur Gloob hoe hij op een duurzame manier een prachtig feest voor zijn vriendje Teo kan organiseren. Duurzaamheid, recyclage, respect voor de natuur en visie ontwikkelen staan centraal in dit jeugdboek.
‘Blauwe economie’ van Gunter Pauli (Nieuw Amsterdam). Door te kijken naar de wijze waarop organismen zijn gevormd en functioneren, kunnen we oplossingen formuleren voor echt duurzaam produceren en consumeren.
Frank Hellemans (bron:persbericht Boek.be)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier