Crossing Border met Elmore Leonard en Frank Dikötter

Voor de derde Antwerpse editie van het literatuur- en muziekfestival zakken ook Alan Hollinghurst en Jennifer Egan af naar de Scheldestad op zaterdag 19 en zondag 20 november.

Al sinds 1993 willen de organisatoren van Crossing Border de schotten tussen literatuur, muziek, film en beeldende kunst onderuit halen. Dat doen ze al 18 jaar vanuit Den Haag en sinds 2009 ook vanuit Antwerpen, waar de Arenbergschouwburg en het Toneelhuis (Bourlaschouwburg) hun deuren openzetten voor een gevarieerd programma. Op zaterdag zijn de publiekslokkers ongetwijfeld Jennifer Egan en Alan Hollinghurst, de auteurs van respectievelijk het Amerikaanse en het Britse boek van het jaar. Egan werd voor haar experimentele roman ‘Bezoek van de knokploeg’ beloond met zowel de Pulitzer Prize voor fictie als de National Book Critics Circle Award. ‘Bezoek van de knokploeg’ wordt alom geprezen als een papieren antwoord op de uitdagingen die aan het boek worden gesteld in dit digitale tijdperk. Hollinghurst viel dit jaar uit de boot voor de Booker Prize, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de Galaxy Book Award, de bekroning van de Britse boekenindustrie voor de auteur van het jaar.

Zondag moet je dan weer absoluut in Antwerpen zijn voor misdaadauteur Elmore Leonard – vooral bekend van ‘Jackie Brown’, de Taratino-verfilming van ‘Rum Punch’ – en de Amerikaan met Ethiopische wortels Dinaw Mengestu, die in 2007 debuteerde met ‘The Beautiful Things that Heaven Bears’, waarin hij op indringende wijze de nostalgie, de verbittering maar ook de hoop van Afrikaanse immigranten in Amerika beschrijft.

Ook al is het variatie troef op het Crossing Border-programma, de Angelsaksische aanwezigheid valt bij deze editie sterk op. Daaronder een paar minder bekende namen die op het punt staan om internationaal door te breken: David Bezmozgis, die vorig jaar net als Mengestu door The New Yorker tot de beste 20 auteurs onder de 40 werd gerekend, en David Whitehouse, die met zijn debuut ‘Bed’ stevig uit de startblokken schoot. Het manuscript werd in 2010 bekroond met de To Hell Prize voor het beste ongepubliceerde boek en na lof in de pers voor de gepubliceerde versie is het boek ondertussen ook in vertaling aan een bescheiden triomftocht begonnen.

Muzikaal wordt op zaterdag eveneens hoofdzakelijk uit een Angelsaksisch vaatje getapt met de bevallige Amerikaanse singer-songwriters Heather Nova en Joan as Police Woman, en de Texaanse bebaarde intimist Joseph T. Pearson. Of de Ier Gavin Friday, de gewezen kopman van The Virgin Prunes en componist van onder andere de filmscore van ‘In the name of the father’, de gelauwerde IRA-film met Daniel Day-Lewis uit 1993. Zondag kijken we vooral uit naar Cake, dat ook ónze jaren negentig kleurde met hun ongepolijste, onderkoelde garagerock met trompet.

Voor het dichtwerk kiezen wij echter voor werk uit eigen taalgebied: de naar Nick Cave en Tom Waits lonkende lyriek van Delphine Lecompte, of het prozaïsche rijmen en dichten op muziek van de Fries Nyk De Vries. En voor wie graag diep graaft, is er op zondagnamiddag in Theater Tutti Fratelli ook een gesprek met Frank Dikötter over zijn lijvige geschiedeniswerk ‘Mao’s massamoord’, over de ingrijpende gevolgen van de Grote Sprong Voorwaarts.

Jeroen Bert

Dagkaarten kosten 25 euro, een passe-partout voor beide avonden kost 40 euro. Ze zijn hier te koop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content