Bezige Bij gaat Abou Jahjah wél publiceren – ondanks protest auteurs

Dyab Abou Jahjah tekent zijn contract bij De Bezige Bij, rechts van hem uitgeefdirecteur Henk Pröpper, links Katrijn van Hauwermeiren - hoofdredacteur Vlaanderen. © .

Ondanks protest van enkele prominente Nederlandse auteurs gaat de uitgeverij De Bezige Bij het boek ‘Pleidooi voor radicalisering’ van Dyab Abou Jahjah publiceren.

Dat maakte de auteur zelf via Twitter bekend.

Volgens auteur David Van Reybrouck, in gesprek met de VRT, was er tijdens een auteursvergadering een breuklijn te zien tussen Vlaanderen en Nederland.

“Bij de Nederlandse collega’s is de twijfel groot”, aldus Van Reybrouck. “Dat komt misschien omdat zij nog steeds het beeld van Dyab Abou Jahjah uit 2002 hebben. In Vlaanderen heeft hij inmiddels een column in De Standaard. Dat is een controversiële column, maar dit toont wel aan dat Vlaanderen hem beschouwt als een stem die er toe doet en die van waarde is in het publieke debat.”

‘Respectvol’

In Nederland noemde Bezige Bij-auteur Marcel Möring hem “een paling in een emmer vol snot”. Naast Möring maakten ook Leon de Winter, Jessica Durlacher en Paul Scheffer in meer of mindere mate bezwaar tegen de komst van Abou Jahjah naar de uitgeverij.

Acht auteurs van de uitgeverij vroegen om een speciale bijeenkomst, die maandag is doorgegaan. Abou Jahjah zelf was niet aanwezig en wilde ook niet aanwezig zijn, verklaarde hij in de tv-uitzending Pauw.

“Niemand heeft gedreigd met vertrek”, zei Mark Schaevers, auteur van ‘Orgelman’, aan De Standaard. “Er is geen stemming geweest en de toon was respectvol en beleefd.”

Het boek zal in september verschijnen.

Achtergronden bij het conflict bij De Bezige Bij vindt u hier.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content