Archief Universiteit Leuven opgenomen op erfgoedlijst Unesco

© Thinkstock

Het archief van de Leuvense universiteit uit de periode 1425-1797 is één van de 54 documenten en collecties die Unesco toevoegt aan haar “Memory of the World Register”, een lijst met opmerkelijk documentair erfgoed.

Dat meldt de KU Leuven. Ook het Universeel Bibliografisch Repertorium in Bergen kreeg het label van werelderfgoed toegekend. In totaal mogen nu al 299 archieven dat label dragen.

Op haar website wijst Unesco op het feit “dat het bijna 200 meter grote archief van de Leuvense universitaire administratie één van de meest homogene universiteiten van het Ancien Regime vormt en inzicht geeft in de realiteit van een vroegere moderne universiteit, de werking ervan en de interactie tussen studenten, professoren en de bredere samenleving”.

Leuven was in 16e eeuw ten noorden van de Alpen na Parijs de grootste universiteit en speelde ook een belangrijke rol in de eerste ontwikkelingen van typografie en cartografie.

De erkenning levert op zich geen geld op maar Marc Nelissen van het Universiteitsarchief hoopt er toch voordeel uit te kunnen halen “bijvoorbeeld door het aantrekken van extra fondsen”. “Samen met het Leuvense Rijksarchief bezitten we een ontzettend mooi, volledig en zeldzaam archief. Het label van werelderfgoed vestigt daar nogmaals de aandacht op en zal hopelijk bijdragen tot een grotere bewustmaking”, aldus Nelissen.

Het Universeel Bibliografisch Repertorium, dat in de late 19e eeuw ontworpen werd door Paul Otlet en Henri La Fontaine, was een nieuwe vorm van bibliografische gids en wordt tegenwoordig beschouwd als het eerste model van een zoekmachine. Hun Universal Decimal Classification zorgde ervoor dat het gemakkelijker en efficiënter werd om dit instrument up-to-date te houden. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content