
5 boeken voor onder de kerstboom
Nee, dit is geen best of 2014 maar wel 5 knap geschreven boeken uit het afgelopen jaar waarmee je iemand straks plezier kan doen al naargelang die houdt van romans, de betere non-fictie of zelfs poëzie.
Michael Pye, ‘Aan de rand van de wereld. Hoe de Noordzee ons vormde’, De Bezige Bij Antwerpen, 29,99 euro

Een zalig boek voor wie in deze donkere dagen wil onderduiken in de duistere middeleeuwen die helemaal niet zo kleurloos waren als wordt beweerd. Michael Pye beschrijft integendeel hoe sprankelend Vlaamse vissers, vikings en kunstenaars maar ook spionnen en handelslui hun leven tijdens de middeleeuwen vorm gaven. Spil van zijn verhaal vormen de commerciële contacten tussen de Hanzesteden in het Noordzeeterritorium maar zijn meeslepende vertelling geeft ook een scherp beeld van de dagelijkse besognes van de modale mens in onze streken. Ideale aanvulling bij Johan Huizinga’s ‘Hersttij der middeleeuwen’ waar vooral de hogere standen in beeld kwamen.
Bart Van der Straeten, ‘onbalans’, Uitgeverij Vrijdag, 19,95 euro
Bart Van der Straeten, extern redacteur van ‘Ons Erfdeel’ en werkzaam aan de UGent, debuteerde in 2014 met de dichtbundel ‘onbalans’ die heel leesbaar is, ook als je helemaal niet into poetry bent. Met veel onderkoelde levenswijsheid toont hij de lezer hoe hij in deze turbulente tijden toch op een elegante manier het hoofd boven water kan houden. In het titelgedicht bijvoorbeeld gaat dit zo:
met de borst opgetrokken de kin vooruit
op het einde van de wip gaan staan
en springen onbalans
Nee, deze door het leven getekende jonge dichter heeft geen grote boodschap maar legt wel de hand op het voorhoofd van de lezer-patiënt om hem tot bedaren én inzicht te brengen, zoals met deze woorden:
je moet alles op de helling zetten
tot het begint te schuiven
en dan weer zachtjes kantelen

Margot Vanderstraeten, ‘Het vlindereffect’, Atlas Contact, 19,99 euro
Margot Vanderstraeten is een van de meest onderschatte Vlaamse romanauteurs. Al van bij haar debuut ‘Alle mensen bijten’ (2002) etaleerde ze een taalvastheid die je in de Vlaamse letteren nauwelijks aantreft. Alleen al om haar rake formuleerkunst is Vanderstraeten lezen een hemels plezier. In ‘Het vlindereffect’ demonstreert ze, met de terroristische aanslag op het luxueuze Taj Mahal Hotel in Mumbai als aanleiding, hoe alles inderdaad met elkaar samenhangt.

Johan Vanhecke, ‘Johan Daisne 1912-1978 Tussen magie en werkelijkheid’, Houtekiet, 44,99 euro
Je zal maar een vader hebben die je voornaam kiest omdat hij van een bepaalde Vlaamse schrijver houdt. Johan Vanhecke junior, die Johan heet omdat Vanhecke senior fan was van Johan Daisne, boog zich over het leven van Johan Daisne zonder aan heiligenverering te doen – of aan vadermoord. Niet alleen toont Vanhecke hoe het echte leven de magisch-realistische kunsten van Daisne serieus hebben beïnvloed maar verzwijgt hij allerminst de kleine kantjes van deze Vlaamse Dostojevski die geleidelijk aan wegzonk in levensverdriet.

Luc Boudens, ‘Op eenzame hoogte’, Uitgeverij Vrijdag, 18,50 euro
Terug van weggeweest. Luc Boudens was ooit in de jaren 80 van de vorige eeuw één van de mooie jonge goden van de Vlaamse letteren, samen met Tom Lanoye en Herman Brusselmans. Na enkele verdienstelijke romans en verhalen werd het plots stil rond Boudens tot hij nu opnieuw boven water komt met ‘Op eenzame hoogte’. Ouderwets elegant beschrijft Boudens hoe een oudere, aristocratische homoseksueel zich ontfermt over een jong blaadje. Geleidelijk aan verliest hij de trappers. Boudens schrijft secuur en onderhoudend zonder tafelspringerij of sensationele scènes. Een verademing in deze emotijden.

Frank Hellemans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier