Crisis: “Zonder institutioneel akkoord, geen regering”

© Belga

Eric Van Rompuy (CD&V) wijst er op dat de sociaal-economische dossiers van ondergeschikt belang zijn aan een groot institutioneel akkoord.

Parallelle onderhandelingen voeren over enerzijds een nieuwe staatshervorming en anderzijds de dringende sociaaleconomische dossiers “is niet aan de orde van de dag”. Dat heeft Eric Van Rompuy (CD&V) donderdag gezegd op de Franstalige radio-omroep Twizz.

Van Rompuy benadrukt dat een groot institutioneel akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde, de financieringswet en de overdracht van bevoegdheden een ‘conditio sine qua non’ is voor het heropstarten van de regeringsonderhandelingen.

“We moeten naar de essentie overgaan en een (communautair) akkoord onderhandelen”, herhaalt de CD&V’er.

Hij zit daarmee duidelijk op een andere lijn dan cdH en PS, de twee partijen die openlijk pleiten voor het opstarten van socio-economische gesprekken.

“Het land is al drieënhalf jaar geblokkeerd en het is irrealistisch nu te denken dat de institutionele problemen niet prioritair zijn”, meent Van Rompuy. ” Het zwembad zit vol water, we moeten er nu inspringen en trachten onze verantwoordelijkheid te nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content