Crevits wil meer duidelijkheid over kostprijs hoger onderwijs

© Belga

Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits vindt dat studenten “complete transparantie en duidelijkheid” moeten krijgen over hun studiekosten. Ze reageert daarmee op een onderzoek van het College van regeringscommissarissen over de extra studiekosten die universiteiten en hogescholen aanrekenen.

Op basis van dat rapport vraagt oppositiepartij sp.a alvast meer transparantie en duidelijke regels over de extra studiekosten. SP.A hekelt de willekeur waarmee universiteiten en hogescholen extra facturen naar hun studenten kunnen sturen. “Momenteel doet men maar wat. Sommige onderwijsinstellingen werken met geïndividualiseerde facturen op basis van reële kosten, maar even goed zijn er hogescholen die aan iedere student een vast bedrag aanrekenen, ongeacht of hij die kosten echt gemaakt heeft of niet”, hekelt Vlaams parlementslid Tine Soens.

Ook onderwijsminister Hilde Crevits(CD&V) wil dus meer transparantie en duidelijkheid. “Studenten moeten ook tijdig op de hoogte zijn van de te verwachten studiekosten”, klinkt het.

En enkel een forfaitaire aanrekening zonder specifieke verantwoording kan voor de CD&V-minister niet door de beugel. Volgens de CD&V-minister blijkt uit het rapport wel dat de meeste universiteiten en hogescholen wél op een correcte manier studiekosten aanrekenen. “De beperkte, geïsoleerde problemen werden intussen aangepakt. De commissarissen wijzen er wel op dat de communicatie over de te verwachten kosten transparanter, meer gestructureerd en in een vroeger stadium zouden kunnen gebeuren”.

Minister Crevits heeft de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) gevraagd zich over de resultaten van het rapport te buigen. “Dat is het uitgelezen forum, waarin ook de studenten betrokken zijn, om eventueel verdere aanbevelingen te formuleren. Die zullen steeds worden getoetst aan de criteria van transparantie en planlast”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content