Crevits: ‘Leraar hoort op lijst zware beroepen’

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Onderwijs © BELGA

Als het van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) afhangt, staat leraar op de lijst met zware beroepen.

Als het van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) afhangt, staat leraar op de lijst met zware beroepen, zegt ze zaterdag in Het Nieuwsblad.

Die lijst, die de federale regering aan het opstellen is, bevat alle beroepen die recht hebben om vroeger met pensioen te gaan. Tot nog toe werd ervan uitgegaan dat kleuteronderwijzers mogelijk ook op die lijst zouden staan, omdat het een ­fysiek zware job is.

“Het lerarenberoep is ook psychosociaal zwaar”, zegt Crevits in een interview met Het Nieuwsblad. “Veel problemen neem je als leraar mee naar huis. Onderwijs is een van de mooiste ­beroepen, maar je kunt niet zeggen dat het een lichte activiteit is.” Daarom pleit ze voor de erkenning als “zware activiteit”.

“Het is niet het beroep op zich dat belangrijk is, wel de activiteiten die je tijdens je loopbaan moet uitvoeren”, aldus Crevits. Ook de nationale pensioencommissie, die daarover moet beslissen, werkt vanuit dat principe. “Over twee weken moeten we klaar zijn met een lijst van criteria”, reageert minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Daarop zal staan of ­bijvoorbeeld de psychosociale belasting een reden is om vervroegd met pensioen te ­kunnen gaan. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content