Creg stemt in met netvergoeding voor particulieren met zonnepanelen

© Reuters

Particulieren die zonnepanelen geïnstalleerd hebben en stroom op het net injecteren, zullen vanaf 1 januari om en bij de 250 euro aan netvergoeding moeten betalen.

De jaarlijkse netvergoeding voor wie zonnepanelen heeft, komt er vanaf 1 januari. De federale energieregulator Creg heeft zijn fiat gegeven voor de heffing, die uitkomt op 53 euro per geïnstalleerde kilowatt. Particulieren die zonnepanelen geïnstalleerd hebben en stroom op het net injecteren, zullen hierdoor vanaf 1 januari om en bij de 250 euro aan netvergoeding moeten betalen.

Het bedrag van 53 euro per kilowatt geldt voor de komende twee jaren. Vanaf 2015 is het de bedoeling dat de Vlaamse energieregulator Vreg bevoegd wordt.

De heffing komt er voor alle stroominstallaties met een vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kilowatt. Het gaat meestal om zonnepaneleninstallaties, maar er vallen ook kleine windmolenparken en andere kleine stroominstallaties onder de regeling. Aangezien het gemiddeld vermogen van de installaties ongeveer 4,8 kilowatt bedragen, zal de gemiddelde Vlaamse zonnepanelenbezitter de komende twee jaren een

vergoeding van 250 euro moeten bijdragen.

Discriminatie

De Vlaamse distributienetbeheerders Eandis (waarin de gemeenten en Electrabel aandeelhouders zijn) en Infrax (zuivere intercommunales zonder Electrabel) hadden de vraag – om aan gezinnen met zonnepanelen op hun dak vanaf 2013 een vergoeding te vragen van 50 euro per geïnstalleerde kilowatt – voorgelegd aan de Creg. Ze meenden immers dat er een discriminatie bestond tussen de elektriciteitsverbruikers die geen zonnepanelen hebben, en zij die er wel over beschikken.

Die laatste groep draagt namelijk weinig of helemaal niet bij tot de netkosten, terwijl ze wel dat net gebruiken om hun overtollige stroom op het net te zetten, of om elektriciteit af te nemen. De Creg volgde en heeft nu beslist “een punt te zetten achter de discriminatie”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content