Corona-app krijgt groen licht van Franse privacywaakhond

De Franse corona-app StopCovid is goedgekeurd door de privacywaakhond Commission nationale de l’informatique et des libertés (Cnil). Gebruikers krijgen via de app een bericht als zij in contact zijn geweest met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld.

Het Franse parlement, dat nog moet stemmen over de uitrol van de app, debatteert er woensdag over. Als dat ook instemt met de app, kan die vanaf komend weekend te downloaden zijn.

Vrijwillig

Het gebruik van de app StopCovid wordt vrijwillig. De app houdt in de gaten bij wie gebruikers in de laatste twee weken in de buurt zijn geweest.

Wie besmet is geraakt, kan dat doorgeven aan het platform, dat weer andere gebruikers op de hoogte stelt.

Omstreden

Tegenstanders zien de app als een eerste stap richting een surveillancesamenleving.

Privacywaakhond Cnil oordeelt echter dat de app voldoet aan de wettelijke eisen voor privacybescherming en vindt dat er genoeg waarborgen in het systeem zitten om misbruik te voorkomen.

Wel deed de Cnil enkele aanbevelingen waaronder het beter informeren van gebruikers zodat zij bezwaar kunnen maken tegen het delen van informatie. Ook zou er een optie moeten zijn om opgeslagen data te laten wissen.

De app werkt niet op basis van geolocatie maar met Bluetooth-technologie, waarmee smartphones op korte afstand verbinding met elkaar kunnen maken.

Hydroxychloroquine afgeraden

Intussen raden de Franse Hoge Raad voor de Volksgezondheid (HCSP) en het geneesmiddelenagentschap ANSM het gebruik van het malariamedicijn hydroxychloroquine voor covid-19 af, zowel als behandeling als in klinische studies. Dat werd beslist na een onderzoek waaruit blijkt dat het middel nutteloos is en het gebruik ervan risico’s inhoudt.

In de studie die is gepubliceerd in het gerenommeerde medische vakblad The Lancet, staat dat het middel het risico op overlijden zelfs kan vergroten. De WHO legde daarop het wereldwijde onderzoek stil naar het gebruik van hydroxychloroquine tegen het coronavirus.

In Frankrijk is het gebruik van hydroxychloroquine momenteel enkel toegestaan in ziekenhuizen en enkel voor zeer ernstige gevallen.

Onder anderen de Amerikaanse president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zweren bij het gebruik van hydroxychloroquine en het gerelateerde middel chloroquine ter preventie of bestrijding van het coronavirus.

Cijfers

In Frankrijk is het nieuwe coronavirus volgens de gegevens van Johns Hopkins University bij 183.067 mensen vastgesteld. Van hen zijn er 28.460 overleden.

Franse functionarissen hebben gezegd dat er nog geen teken is dat de versoepeling van de landelijke lockdown op 11 mei tot een toename van het aantal gevallen heeft geleid.

Partner Content