Conflicten doen asielstroom weer stijgen

Asielzoekers in Eeklo © BELGA

Hoewel tijdens de zomermaanden doorgaans minder asielzoekers hun weg naar ons land vinden, is het aantal asielaanvragen in België voor de tweede maand op rij gestegen.

Traditioneel komen er tijdens de zomer minder asielzoekers naar ons land. Dat is nu anders. Het aantal asielaanvragen is in België voor de tweede maand op rij gestegen. Zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

In juli waren er 1.490 aanvragen, bijna 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Op die manier ligt het aantal asielaanvragen in korte tijd weer op het niveau van januari 2013.

Vooral Eritreeërs hebben voor een stijging in de aanvragen gezorgd. Maar ook van Syriërs en Palestijnen, die zijn weggevlucht voor conflicten of uit vrees voor vervolging, werden er meer aanvragen geregistreerd. Dat meent de woordvoerster van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) Tine Van Valckenborg.

Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar heeft het CGVS dan ook al in 42 procent van alle beslissingen asiel verleend. De voorbije jaren schommelde dat cijfer rond de 25 tot 30 procent. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content