Communautaire luik blijft formatiegesprekken bemoeilijken

© Reuters

De regeringsonderhandelaars raakten deze week niet door het communautaire luik. Maandag wordt er opnieuw gepraat.

Het was de bedoeling om deze week het communautaire luik van de formateursnota al een eerste keer te overlopen, maar daarin zijn onderhandelaars nog niet geslaagd. Maandag worden de gesprekken voortgezet. Op de agenda staan dan nog drie thema’s: de administratieve vereenvoudiging van Brussel, de politieke vernieuwing en de responsabilisering van de deelstaten op het vlak van werk, pensioenen, gezondheidszorg en klimaat.

De voorzitters van CD&V, sp.a, Open VLD, Groen! , Ecolo, MR en cdH, formateur Elio Di Rupo en PS-vicepremier Laurette Onkelinx bogen zich vrijdagnamiddag over justitie, de hervorming van de financieringswet en meer fiscale autonomie voor de deelstaten. Tijdens het debat over justitie bleek naar verluidt dat niet alle partijen op dezelfde golflengte zitten. De formateursnota voorziet dat de deelstaten eigen administratieve jurisdicties kunnen creëren wanneer het over eigen bevoegdheden gaat. Ze zouden voor die competenties ook een positief injunctierecht krijgen. De kwestie van het gerechtelijk arrondissement B-H-V werd maar even aangekaart.

Weinig vooruitgang

Dit weekend vergaderen de partijkopstukken niet. Formateur Di Rupo gaat wel discrete, informele contacten leggen. Zaterdagvoormiddag komt ook de technische werkgroep over de hervorming van de financieringswet weer samen. Volgens de woordvoerder van Di Rupo verlopen de gesprekken in een goede en constructieve sfeer. Toch wordt volgens sommigen niet echt veel vooruitgang geboekt. De tijd dringt ondertussen. De parlementaire rentree komt dichterbij en ook de politieke actualiteit trekt zich weer langzaam op gang. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content