Coformateurs stellen formateursnota voor aan partijvoorzitters

© Belga

Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) zullen hun formateursnota woensdagavond voorstellen aan de partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open VLD. Elke partij zal slechts één papieren kopie ontvangen, om lekken naar de pers te voorkomen.

Formateurs Kris Peeters en Charles Michel zullen hun formateursnota woensdagavond rond 20 uur aan de partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open Vld overmaken. Door elke partij slechts één papieren kopie te bezorgen, hopen ze lekken naar de pers tegen te gaan. Donderdagnamiddag zitten de vier delegaties dan opnieuw samen, met als eerste agendapunt het luik ‘Justitie’.

Na een eerste plenaire vergadering met de centrumrechtse toponderhandelaars maandag, toetsten Peeters en Michel hun formateursnota dinsdag mondeling af bij N-VA en Open Vld. Op basis van hun opmerkingen werd de nota verder bijgeschaafd. Woensdagvoormiddag overliepen beide formateurs de nota ook nog met hun eigen partijen, CD&V en MR, maar dat was meer een formaliteit.

Daarnaast zijn ook de resultaten van de technische begrotingswerkgroep nog in de nota opgenomen. Die kreeg maandag de opdracht na te gaan welke besparingsnormen kunnen worden afgesproken als het gaat om de eigen personeelsuitgaven en werkingsmiddelen van de overheid, net als in de sociale zekerheid.

Onduidelijk wat regeerakkoord zal halen

Pistes die de voorbije dagen al opdoken, zijn bepaalde btw-verhogingen om tot een meer ‘harmonisch’ stelsel te komen, het optrekken van de accijnzen op diesel en alcohol, een stijging van de vervroegde pensioenleeftijd, een hertekening van de ambtenarenpensioenen, een omvorming van de fiscale vrijstelling voor spaarboekjes en een verlaging van de groeivoet in de gezondheidszorg. Daar tegenover zou onder meer een forse verlaging staan van de sociale lasten voor bedrijven.

Voorlopig gaat het slechts om stukjes en brokjes op de onderhandelingstafel. Wat het uiteindelijke regeerakkoord zal halen, is voorlopig af te wachten. Om verdere lekken tegen te gaan, zal de formateursnota woensdag alvast enkel in ‘hard copy’ naar de hoofdkwartieren vertrekken. Donderdag om 11 uur zitten Peeters en Michel eerst afzonderlijk samen. Van 14 uur tot 19 uur volgt dan een nieuwe bijeenkomst met de vier onderhandelingsdelegaties. Naar verluidt zal daarbij eerst het hoofdstuk ‘Justitie’ worden aangesneden. Ook vrijdag en zaterdag zal in ‘plenaire’ formatie worden voortgepraat. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content