Coens niet overtuigd van slaagkansen Vivaldi

Joachim Coens © belga

CD&V-voorzitter Joachim Coens trekt maandagochtend plots fel van leer tegen Vivaldi. Het project staat ‘op dit moment’ onder druk, zei hij bij zijn aankomst op het CD&V-partijbestuur in een Brussels hotel.

Onder impuls van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert beslisten de liberale, socialistische en groene families aangevuld met CD&V eind vorige week om over te gaan tot preformatiegesprekken over een nieuwe federale regering.

Lachaert leidt die dans nu samen met collega-preformateur en SP.A-voorzitter Conner Rousseau. Verschillende partijkopstukken lieten zich al positief uit over de slaagkansen van de vierseizoenscoalitie, maar CD&V-voorzitter Joachim Coens trok maandagochtend plots fel van leer.

Het project staat ‘op dit moment’ onder druk, zei hij bij zijn aankomst op het CD&V-partijbestuur in een Brussels hotel. Volgens Coens zijn er vorige week ‘duidelijke afspraken gemaakt over een aantal thema’s’ en over een manier om die op te lossen, en ziet het er voorlopig niet naar uit dat die afspraken worden nagekomen. ‘Ik ben wat dit betreft bijzonder ontstemd’, zei hij.

Waarover de CD&V-voorzitter het precies had, is niet duidelijk. Hij wilde dat ook achteraf niet verduidelijken. ‘Ik heb contact opgenomen met de preformateurs en ik zal eerst met hen een gesprek hebben’, klonk het tijdens een korte verklaring voor de aanwezige pers.

Of Coens de stekker uit de onderhandelingen wil trekken, is een vraagteken. ‘Laat ons die woorden niet gebruiken’, antwoordde hij op die vraag. Over de inhoud van het partijbureau wilde Coens enkel kwijt dat het een ‘heel goed partijbestuur’ was en dat ‘de actuele situatie is toegelicht’. ‘Ik denk dat dat belangrijk was’, aldus Coens.

Waar de kink in de kabel precies zit is niet duidelijk, maar de mogelijke versoepeling van de abortuswet en een staatshervorming zijn in elk geval gevoelige punten voor de christendemocraten.

Over de casting van de toekomstige premier zou het alvast niet gaan. ‘Het gaat over inhoud’, zei Coens voor hij maandagochtend binnenging in de vergaderzaal.

Partner Content