Co-formateurs Peeters en Michel werken aan gemeenschappelijke teksten

Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) verlaten het paleis, waar ze de formatieopdracht ontvangen hebben van koning Filip. © BELGA

Co-formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) zijn gestart met het opstellen van gemeenschappelijke teksten, die die basis moeten vormen van het regeerakkoord van de Zweedse coalitie.

De twee co-formateurs die belast zijn met de vorming van de nieuwe federale regering, Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V), zijn deze week begonnen met het opstellen van gemeenschappelijke teksten. Die moeten de basis vormen van het toekomstige regeerakkoord van de Zweedse coalitie, waar ook N-VA en Open VLD deel van uitmaken. Dat is uit goede bron vernomen.

Het opstellen van de teksten zou ook volgende week voortgaan. Er wordt gehoopt dat de onderhandelaars van de vier partijen opnieuw allemaal kunnen samenkomen “in de tweede helft van de maand augustus”. Momenteel is er nog maar één “plenaire” vergadering geweest, op 25 juli, 3 dagen na de benoeming door koning Filip van de voorzitter van de MR en de ex-minister-president van de Vlaamse regering tot formateurs.

Discussiebasis

Niettemin gingen “politieke contacten” ondertussen voort, in die mate zelfs dat Michel en Peeters, met hun respectievelijke teams, begonnen zijn met het opstellen van gemeenschappelijke teksten die de verschillende hoofdstukken van het toekomstige regeerakkoord bevatten.

“We zijn al redelijk ver”, zei een goede bron. In de teksten die opgesteld worden door de teams van MR en CD&V zijn al de gevoeligheden opgenomen van de twee andere waarschijnlijke partners van de coalitie, de nationalisten van de N-VA en de liberalen van de Open VLD. Het gaat om teksten die als discussiebasis dienen. De twee co-formateurs zouden, volgens de huidige verwachtingen, hun volgende rapport “eind augustus” of “begin september” aan de koning kunnen voorstellen, zegt een goed geïnformeerde bron. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content