Cirque du Soleil keert terug naar de roots met Kooza

© GF / OSA Images
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Cirque du Soleil slaat deze zomer zijn tenten op in Knokke. Wat mag u verwachten van Kooza?

Sinds de wereldpremière in 2007 zagen al meer dan vier miljoen toeschouwers Kooza, de nieuwe show van Cirque du Soleil. Na een tournee doorheen Noord-Amerika en Japan en de huidige voorstellingenreeks in Madrid en Bilbao komt de productie straks ook naar ons land: het gezelschap is van 18 juli tot 18 augustus te vinden naast het station van Knokke-Heist.

Halsbrekende acrobatie

Kooza is volgens de Amerikaanse bedenker en regisseur van de show David Shiner niets minder dan een terugkeer naar de roots van het Canadese gezelschap, dat in 1984 van start ging. Alles staat dan ook in functie van de twee hoofdelementen van deze show: halsbrekende acrobatie, en clownstaferelen met een hoog slapstickgehalte.

In Madrid bleek de ruim twee uur durende productie alvast boordevol hoogtepunten te zitten. Zo zijn er onder meer vier koorddansers, menselijke piramides, een trapezesolo en een wip die de artiesten metershoog de lucht in slingert.
Indrukwekkend is ook het razendsnel ronddraaiende “wheel of death”, waarop twee acrobaten het publiek naar adem doen happen. Tijd om van de spanning te bekomen is er nauwelijks: de acts volgen elkaar in sneltempo op.

Eenvoud

Zoals in andere shows van Cirque du Soleil zijn ook in Kooza een arsenaal aan kostuums (vaak met speciale effecten), talloze props, kleurrijke figuren en een live-band van de partij. Bovendien doen de clowns flink hun best om voor interactie te zorgen met het publiek.

In tegenstelling tot in sommige oudere producties van het gezelschap staan er echter minder nevenpersonages op het podium en werd ook het decor al bij al vrij sober gehouden. Dat vergroot de spanning alleen maar: de nadruk ligt volledig op de acrobatische kunsten van de artiesten, en achteraf heeft u niet de indruk dat allerlei zaken u ontgaan zijn. “Kooza grijpt terug naar de eenvoud, de menselijkheid en de intimiteit van een traditioneel circus”, vat creatief directeur Serge Roy samen.

Opsteker

Oorspronkelijk zou Kooza slechts tot 7 augustus in het land zijn. Uiteindelijk werd de speelperiode met elf dagen verlengd wegens de vlotte ticketverkoop. Een opsteker voor Cirque du Soleil, dat voor het eerst sinds zijn oprichting geen winst kon verleggen in 2012 en daarop een handvol producties moest schrappen.

Enkele maanden geleden werd bovendien een tweede afslankingsoperatie aangekondigd: drie- tot zeshonderd werknemers van het vijfduizend man sterke gezelschap zullen verdwijnen wegens de economische crisis. Daarnaast moeten ook de productiekosten van de shows – gemiddeld 38 miljoen euro – drastisch naar beneden.

3D

Opwarmen voor Kooza kunt u vanaf dit weekend met Cirque du Soleil: Worlds Away, een in 3D gedraaide film rond de meest spectaculaire elementen van de liveshows van het gezelschap in Las Vegas. “De live-ervaring van deze shows is ongelooflijk”, vertelde regisseur James Cameron over het project. “Maar in de bioscoop kunnen we een ervaring bieden alsof je zelf midden in het spektakel bent beland. Je krijgt een betere kijk op het gedetailleerde werk dat gestoken werd in de figuren, de kostuums en de choreografie.”

De film is tot 26 mei te zien in de bioscopen van Kinepolis, telkens op woensdag en vrijdag, in het weekend en op feestdagen.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content