Cipiers Sint-Gillis verwerpen voorakkoord: ‘Stemming niet rechtsgeldig’

Archiefbeeld: de gevangenis van Sint-Gillis © Belga

Het ACV en ACOD verwerpen de stemming van het personeel van de gevangenis van Sint-Gillis over het voorstel tot protocol dat de bonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een dag eerder hadden gesloten.

Donderdag verwierp het gevangenispersoneel dat voorstel tot akkoord van Geens. “Maar de stemming is niet rechtsgeldig”, reageert ACV-vakbondsafgevaardigde Filip Dudal. “Er waren slechts 27 mensen aanwezig om te stemmen, en dat op een totaal van 350 personeelsleden.” Bovendien ontkent Dudal dat het plan verworpen is. “Het was fiftyfifty. En de actievoerders hadden meer dan 60 procent van de stemmen nodig om te blijven actie voeren. Ik heb dan ook gevraagd om geen stakingspost meer op te stellen.”

Ook de socialistische overheidsvakbond ACOD liet bij monde van Gino Hoppe al verstaan dat ze deze stemming niet zal aanvaarden. “We gaan met de collega’s van het ACOD in de komende dagen een nieuwe stemming organiseren”, zegt Dudal.

Zware beroepen en het ziektekrediet

De ACV’er heeft trouwens nog een boodschap voor zijn Franstalige collega’s. “Ik heb vernomen dat het personeel nu ook eisen gaat stellen in het dossier van de zware beroepen en het ziektekrediet. Maar de bevoegdheid voor deze dossiers ligt niet bij minister Geens. Als ze elke dag nieuwe eisen gaan stellen dan blijven we bezig. Ik vraag dan ook van mijn Franstalige collega’s een beetje inspanning”, besluit Dudal.

Eerder raakte ook al bekend dat Franstalige cipiers naar Vlaamse gevangenissen trokken om Vlamingen ertoe te bewegen ‘nee’ te zeggen tegen het voorakkoord. De Vlaamse vakbonden zijn daar niet over te spreken.

“Dit is tegen de afspraken die we gisteren (woensdag) gemaakt hebben”, zegt Serge Pieters van de christelijke vakbond ACV. Ook Filip Dudal, verantwoordelijke van ACV-Openbare Diensten, vindt het niet kunnen wat de Franstalige cipiers nu doen. “Iedere gevangenis moet voor zichzelf beslissen. Het past niet om bij andere gevangenissen aan stemmingmakerij te doen.”

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content