Christine Mussche over zaak-Coolsaet: ‘Striemend vonnis over uiterst laakbare praktijken’

Bo Coolsaet © belga
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Uroloog Bo Coolsaet kreeg dinsdag vier jaar cel voor aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. Advocaat Christine Mussche, die het slachtoffer verdedigde, heeft het over ‘een striemend vonnis over uiterst laakbare praktijken’.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft uroloog Bo Coolsaet dinsdag veroordeeld voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. Coolsaet krijgt vier jaar cel, de helft met uitstel. Hij wordt ook tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Parketmagistrate Kim De Laet had eerst buitenvervolgingstelling gevraagd en nadien ook de vrijspraak geëist. Advocaat Christine Mussche, die het slachtoffer verdedigde, heeft het over ‘een striemend vonnis over de uiterst laakbare praktijken van dokter Coolsaet’.

‘Believers en non-believers’

Het vonnis is bijzonder hard voor Coolsaet en heeft het over ‘choquerende feiten’. Volgens de drie rechters staat het vast dat hij ‘zijn positie misbruikte om zijn seksuele lusten bot te vieren’. Coolsaet gaat in beroep. Zijn advocaat Kris Luyckx haalde in diverse media al fors uit naar de rechtbank en noemde hen ‘believers’. In zedenzaken gaat het wel vaker over ‘supporters en believers en non-believers en de rechtbank heeft de kant van de believers gekozen’, aldus de advocaat. Dat klinkt bijna als een frontale aanval op wat geldt als het onafhankelijke oordeel van drie rechters. Luyckx verwijst ook naar het feit dat Coolsaet door zijn medisch beroepsgeheim gebonden is en zich daardoor niet voluit heeft kunnen verdedigen.

Mussche reageert

Advocaat Mussche is uiteraard tevreden met de uitspraak en noemt ze ‘net het bewijs dat de rechtbank onafhankelijk heeft geoordeeld, ondanks de eis tot vrijspraak van het openbaar ministerie. Het is een uitgebreid en zeer striemend vonnis over uiterst laakbare praktijken. De rechters sommen tal van zaken op die bewijzen hoe zwaar professor Coolsaet over de schreef is gegaan’.

‘De uitspraak is het bewijs dat de rechtbank onafhankelijk heeft geoordeeld, ondanks de eis tot vrijspraak van het openbaar ministerie.’ – Advocate Christine Mussche

Nieuwe klachten

Coolsaet is nu veroordeeld voor aanranding en verkrachting van één patiënte. In de loop van het voorbije proces zijn er nog meerdere nieuwe klachten en meldingen van misbruik tegen Coolsaet binnengekomen, zowel bij de politie als bij advocaat Mussche. Ze wijst er op dat bij de procedure voor het Hof van beroep die nieuwe klachten ter informatie bij het dossier kunnen worden gevoegd.

Onbeantwoorde vragen

Bo Coolsaet moet niet naar de cel zolang de beroepsprocedure loopt. Daarvoor had het parket vandaag na de uitspraak zijn onmiddellijke aanhouding moeten vragen. Die onmiddellijke aanhouding is mogelijk voor straffen vanaf 1 jaar cel. Maar aangezien het parket de vrijspraak had geëist, zou dat nogal onlogisch zijn geweest. Intussen blijft wel een resem vragen onbeantwoord over die eis tot vrijspraak in deze zaak door het parket, waarvan blijkt dat het een aantal klachten helemaal niet of niet grondig heeft onderzocht.

Partner Content