Christelijke vakbond ACV wil gratis kinderopvang tot drie jaar

© Belga

De christelijke vakbond ACV vraagt om kinderopvang tot drie jaar gratis te maken in Vlaanderen. In een eerste fase moet de voorschoolse kinderopvang kosteloos worden voor gezinnen met een laag inkomen, en uiteindelijk voor iedereen, zei ACV-topvrouw Ann Vermorgen woensdag.

‘Kinderen die al vroeg naar de opvang gaan, krijgen positieve prikkels en worden uitgedaagd’, zegt Ann Vermorgen op de VRT-radio. ‘Dat geeft hen een extra duwtje in de rug voor later. Want ze zijn fitter en bewegen meer, ze leren beter en moeten minder zittenblijven, en ze studeren ook langer.’

Volgens de vakbondsvrouw hebben vooral kinderen uit kwetsbare gezinnen baat bij kinderopvang. Zij maken er echter weinig gebruik van, terwijl kinderen uit gezinnen met een hoog inkomen veel vaker naar de kinderopvang gaan. ‘Dat is de wereld op zijn kop’, zegt Vermorgen. De vakbond erkent dat gratis kinderopvang een dure investering is, maar zegt dat deze zich op termijn terugverdient.

‘Als kinderen zich daardoor beter en sneller ontwikkelen, gaan ze het beter doen op school, en komen ze later ook makkelijker aan de bak op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk betekent dat extra jobs en inkomsten voor de sociale zekerheid, en minder uitgaven voor bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen’, zegt Vermorgen. Het ACV legt het voorstel voor op zijn congres van 23 en 24 november.

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft begrip voor het standpunt van de vakbond, maar verdedigt het huidige systeem. Gratis kinderopvang zou volgens een ‘ruwe berekening’ 600 tot 700 miljoen euro per jaar extra kosten, zei Vandeurzen in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Hij vindt het principieel verdedigbaar dat ouders volgens hun inkomen bijdragen voor kinderopvang.

Oppositiepartij Groen kan zich wel vinden in het ACV-voorstel. ‘Het is vast en zeker een prikkelend idee, dat de moeite loont om verder te bestuderen. Kinderopvang is een basisvoorziening waartoe iedereen toegang zou moeten hebben. Op dit moment kost kinderopvang veel te veel’, zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt. ‘Deze regering verhoogde het laagste tarief van 1,56 euro naar 5 euro per dag. Hierdoor kwamen er 3.000 extra steunaanvragen bij het OCMW. Ook dat is een extra kostenpost. Investeren in de kinderopvang zelf, is beter dan extra steunaanvragen te moeten financieren’.

Partner Content