Christelijke Mutualiteit niet gerust in zesde staatshervorming

Marc Justaert, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit, maakt zich zorgen over de zesde staatshervorming. “De zaken worden er niet eenvoudiger op”, waarschuwt hij

“De staatshervorming herstelt weliswaar enkele evenwichten, maar ze rukt die elders uit verband”, zegt Justaert in De Tijd. Daarmee geeft hij tegengas aan de politici van de meerderheid, die deze week alle registers opentrokken om te zeggen hoe belangrijk de beklonken staatshervorming voor de Vlamingen wel is.

“Ik betwijfel of de Vlamingen beter worden van de overdracht van bevoegdheden in de gezondheidszorg”, stelt Justaert. “Zeker is dat alles ingewikkelder wordt, vooral in Brussel. Bijvoorbeeld: welke deelstaat betaalt het kindergeld van kinderen die net over de taalgrens wonen, in Vlaanderen naar school gaan en ouders hebben die in Brussel werken?”

Justaert is al twintig jaar voorzitter van Belgiës grootste ziekenfonds. De CM telt 4,5 miljoen leden, 55 procent van de Vlamingen is erbij aangesloten.

Niet per definitie tegen

Vooral over de ouderenzorg is de CM-topman ongerust. “De kosten voor de ouderenzorg zijn de voorbije tien jaar met 7 procent per jaar gestegen. Om het geld tussen de lidstaten te verdelen zijn de onderhandelaars uitgegaan van het aantal 80-plussers vandaag. Maar in Vlaanderen komen de volgende jaren veel meer 80-plussers bij dan in Wallonië. Hoe we dat gaan oplossen, is me een raadsel.”

De CM-topman benadrukt dat hij niet in se tegen de nieuwe staatshervorming is. Maar hij stelt wel dat de huidige generatie politici te weinig luistert naar middenveldorganisaties, zoals de zijne. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content