Chocolade gezonder dan fruit?

chocolade © .

Als we de Amerikaanse chocoladefabrikant Hershey mogen geloven, is ons dagelijks stukje fruit voorgoed verleden tijd.

Uit testen in het Hershey Centre for Health & Nutrition in de Verenigde Staten blijkt dat zowel pure chocolade als cacaopoeder meer antioxidanten en polyfenolen bevatten dan bepaalde soorten fruit. Dit zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen ziektes als kanker en hartaandoeningen.

Het toevoegen van suiker en melk doet de gezondheidsvoordelen van chocolade teniet. Ook door chocolade op te warmen, om bijvoorbeeld chocoladesaus te maken, gaan de voordelen voor onze gezondheid verloren.

De studie werd uitgevoerd door het Hershey Centre for Health & Nutrition en gepubliceerd het magazine Chemistry Central. Hoofdonderzoekster Debra Millar beweert zelfs dat de resultaten aantonen dat chocolade kan beschouwd worden als een zogenaamd ‘superfruit’. Alleen lijkt de onderzoekster niet te weten dat cacao eigenlijk afkomstig is van zaden en niet van fruit.

Uiteraard heeft de chocoladefabrikant onderliggende motieven om deze studie te laten uitvoeren, maar uit eerder onderzoek door Britse wetenschappers blijkt dat elke dag een stukje chocolade toch nog zo slecht niet is. Zo zou het het risico op een hartziekte met een derde verminderen. Sommigen gaan zelfs zo ver om te beweren dat alleen al de geur van chocolade tegen verkoudheden kan beschermen.

Maar helaas voor de vele chocoladeliefhebbers raden diëtisten toch aan om enkel chocolade, wegens de grote hoeveelheden vet en suiker, te eten als een onderdeel van een evenwichtig voeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content