Chinezen moeten manieren leren

© Reuters

De Chinese onderwijsinstanties hebben besloten dat alle leerlingen voortaan etiquettelessen moeten volgen.

Voor de leerlingen van de lagere school staan onder andere respect voor ouderen en tafelmanieren centraal in de lessen, zo staat te lezen op de website van het ministerie van Onderwijs.

Voor de studenten van het middelbaar onderwijs wordt er aandacht besteed aan hoe zich goed te kleden en aan de beleefdheidsregels tijdens telefoongesprekken en in het e-mailverkeer.

In het hoger onderwijs krijgen de jongeren tot slot de basiskennis aangeleerd voor het voeren van een beleefd persoonlijk gesprek en voor het ordelijk in een rij aanschuiven.

Spugen

De laatste tijd heerst er enige bezorgdheid over een gebrek aan fatsoen en beleefdheid in China, een van ’s werelds oudste beschavingen.

Chinezen zijn nogal berucht om hun elleboogwerk als ze moeten aanschuiven, maar ook spugen in het openbaar is een alledaags verschijnsel. Het zijn praktijken die niet alleen door buitenlandse toeristen worden verafschuwd, maar ook in China zelf worden ze niet geapprecieerd.

Toen Peking in 2008 de Olympische Spelen organiseerde, werden de Chinezen via verschillende campagnes opgeroepen om deze minder aangename onderdelen van het sociale leven achterwege te laten. Maar buiten Peking is dit gedrag nog steeds stevig ingeburgerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content