Charles Michel sluit ‘een of andere politieke verrassing’ in de toekomst niet uit

Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR) © Belga

De MR heeft in dit stadium van de federale onderhandelingen nog “geen enkel concreet operationeel voorstel” gekregen. Dat heeft MR-voorzitter Charles Michel op de Franstalige televisie verklaard.

“Indien men ons op een bepaald moment een voorstel zou doen, dan zouden we onze verantwoordelijkheid nemen door een antwoord een geven”, aldus Michel.

De voorzitter van de Franstalige liberalen was zowel op RTBF als RTL-TVi te gast in de zondagse politieke praatprogramma’s. Zijn partij komt samen met het CDH in beeld als mogelijke partner in de centrumrechtse federale regering waaraan informateur Bart De Wever sleutelt. Mocht het CDH niet toehappen, dan rijst de vraag of MR als enige aan Franstalige kant in die ploeg zou stappen.

Op RTBF preciseerde Michel dat binnen de commentaren op de huidige onderhandelingen “veel hypotheses, intoxicatie en bluf aanwezig zijn”. Hij sloot ook een of andere politieke verrassing in de toekomst niet uit. “Alle onverwachte wendingen zijn mogelijk”, waarschuwde Michel.

N-VA in Europese liberale fractie

Op RTL maakte de MR-voorzitter duidelijk dat zijn partij zich zou kanten van een toetreding van N-VA tot de liberale ALDE-fractie in het Europees parlement. “Wij zullen tegenstemmen mocht er een vraag tot toetreding worden uitgesproken”, klonk het. Tijdens een partijraad maakte N-VA nog geen keuze tot welke Europese fractie ze zich zou richten.

Tijdens een interview met het VTM-nieuws maakte Brussels Open VLD-kopstuk Guy Vanhengel nog eens duidelijk dat zijn partij ofwel overal in de regering wil zitten, ofwel nergens. Hij liet ook verstaan dat CD&V zich tegen de komst van de liberalen verzet, omdat Open VLD en MR samen de grootste politieke familie op federaal niveau zouden vormen en aanspraak zouden kunnen maken op de Wetstraat 16.

“Dat er een liberale premier zou kunnen komen, speelt zeker op dat ogenblik in de hoofden van de christendemocraten, zodat ze liever hun eieren in het mandje van een partijtje – het CDH – leggen, dat ocharme negen zeteltjes in de Kamer heeft”, aldus Vanhengel.

Groot gevaar

De Brusselse Open VLD’er had nog een waarschuwing voor de onderhandelaars in petto: “Zoals ik het nu zie lopen, denk ik dat het gevaar heel groot is dat we snel gaan verzanden in een situatie zoals we in 2007 hebben gehad (…) en we vertrokken zullen zijn voor een heel lange formatie op federaal niveau”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content