Charles Michel roept Theo Francken tot de orde

Charles Michel en Theo Francken © Belga

Premier Michel laat weten dat een mogelijk asiel voor de afgezette Catalaanse leider Puigdemont ‘niet aan de orde’ is. Theo Francken had laten verstaan dat die mogelijkheid bestaat.

Premier Charles Michel vraagt zijn staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ‘geen olie op het vuur te gooien’.

Michel reageert daarmee op de uitspraken van Francken over een mogelijk asiel voor de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in België. Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo heeft kritiek op de uitspraken van Francken. ‘Het is niet verstandig dit soort statement te lanceren’, aldus De Croo, die benadrukt dat het hier niet gaat om een regeringsstandpunt.

Staatssecretaris Francken liet zaterdag verstaan dat Puigdemont, die riskeert vervolgd te worden omdat het strafbaar is om je als deelstaat af te scheuren, bij ons politiek asiel zou kunnen aanvragen. Die uitspraken deden nogal wat stof opwaaien en de Spaanse regeringspartij Partido Popular noemde de uitspraken van Francken ‘onaanvaardbaar’. De partij hoopt dat ‘er snel een rechtzetting komt’.

Kalmeren in plaats van exiteren

Premier Michel laat zondag aan Belga weten dat een mogelijk asiel voor Puigdemont ‘niet aan de orde’ is. ‘Dit is helemaal niet op de orde van de dag. We herhalen onze oproep tot dialoog’, aldus de premier. ‘Ik vraag Theo Francken om geen olie op het vuur te gooien’, klinkt het verder.

Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo is ‘not amused’ met de uitspraken van Francken. Ook hij benadrukt dat een asiel met betrekking tot Catalonië ‘niet aan de orde’ is. ‘Het is niet verstandig om dit soort van statements te lanceren’, aldus De Croo. ‘Premier Michel heeft vrijdag nog opgeroepen tot dialoog in Spanje. Dit soort uitspraken helpt niet en zijn geen regeringsstandpunt. Het is belangrijk om te kalmeren in plaats van te exiteren’.

Partner Content