Charles Michel: ‘De strijd tegen antisemitisme heeft gefaald’

© belga

“De strijd tegen antisemitisme heeft gefaald”. Dat zei premier Charles Michel tijdens een ceremonie in de grote synagoge van Brussel naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de bevrijding van de concentratiekampen.

“De shoah kent haar gelijke in de geschiedenis niet. Het is een industriële, gepland methodische misdaad tegen de essentie zelf van de mens, met als doel om aan een deel van de mensheid het recht te ontzeggen er deel van uit te maken. Dat is zeventig jaar geleden. Dat is gisteren”, zei Michel. “Ik wil hier de veroordeling van die nooit vergeeflijke misdaad herbevestigen.”

“Ik ben ook hier om de solidariteit van de regering uit te spreken met uw gemeenschap, die opnieuw getroffen wordt door antisemitische haat (…). Bij de aanslagen tegen Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt zijn mensen omgekomen omdat ze journalist, politieagent of Jood waren”.

Michel zei dat het antisemitisme in ons land in een “dramatische spiraal” zit. Hij verwees naar de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei van vorig jaar en naar de gebeurtenissen in een atheneum in Laken. Daar moest een leerlinge de school verlaten wegens antisemitische bedreigingen.

‘België zonder de Joden zou België niet meer zijn’

“Volgens een enquête bij 5.800 mensen in de Europese Unie denkt 78 procent van de Europeanen dat het antisemitisme de voorbije vijf jaar erger is geworden. In België denkt 40% van de Joden eraan om het land te verlaten. De strijd tegen het antisemitisme heeft gefaald”.

“Ik weiger dat u die keuze moet maken. Geen enkele Belg moet zich verplicht voelen het land te verlaten. België zonder de Joden zou België niet meer zijn.”

Michel vindt dat er harder opgetreden moet worden tegen jodenhaat, “wat een nationale zaak wordt. Alle klachten moeten opgenomen worden en het voorwerp uitmaken van vervolging”, zei de premier. “Wanneer een antisemitische daad zich voordoet in België, wordt de hele Belgische maatschappij aangevallen”, zei Michel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content