Charles Michel: “Communautaire niet loskoppelen”

“Het is verkeerd om de communautaire gesprekken los te koppelen van de onderhandelingen over justitie, veiligheid, sociale en economische dossiers”, zegt kersvers MR-voorzitter Charles Michel.

Maandenlang was de MR niet bij de formatiegesprekken betrokken. Maar nu Reynders informateur is, liggen de kaarten anders. “Ik denk dat het verkeerd was om de afgelopen maanden de gesprekken over de staatshervorming los te koppelen van de sociaal-economische dossiers”, zei Michel. In De Ochtend.

“Je moet tegelijk praten over de financieringswet en de bevoegdheidsoverdrachten, maar ook over wat je er dan mee wil doen op het vlak van justitie en veiligheid en over hoe je meer banen wil creëren”, vindt Michel.

Volgens Michel wil zijn partij tot akkoorden komen. Maar dan zal “iedereen iets moeten toegeven”. “We moeten ook enkele taboes van de anderen aanvaarden. Maar het is waar dat het in het dossier-Brussel erg moeilijk wordt. Bij een púre splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde zullen wij de uitbreiding van Brussel vragen”, aldus Michel.

Vijf partijen Michel benadrukt dat hij informateur Reynders zijn werk wil laten doen en dat hij als nieuwe voorzitter geen exclusieven stelt, ook niet ten aanzien van de N-VA.

Over de constellatie die Reynders afgelopen dagen voorstelde, de huidige meerderheidspartijen aangevuld met de N-VA, klinkt ook Michel positief. “We moeten toch vaststellen dat het met die vijf partijen is gelukt om tot een akkoord te komen in zo’n moeilijk dossier als het IPA-voorstel.”

Ontslag

Zoals aangekondigd heeft Michel maandag ontslag genomen als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Zijn partijgenoot, staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel, vervangt hem als minister in de ontslagnemende federale regering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content