‘Cel wou Belgische persoonlijkheid onthoofden’

Politie in Verviers © BELGAIMAGE

Een van de doelen van de terreurcel in Verviers was een hooggeplaatste Belgische persoon te ontvoeren en die voor de camera te onthoofden, zegt een kolonel van de antiterreureenheid van de Franse gendarmerie.

De beelden daarvan zouden op sociale media geplaatst worden, bericht het Franse weekblad Le Point. Het tijdschrift citeert daarvoor kolonel Hubert Bonneau, de bevelvoerder van de Groupe d’intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN), de antiterreureenheid van de Franse gendarmerie.

“Vorig jaar, na de aanslagen van januari, deed België een oproep aan Frankrijk in het kader van een operatie in Verviers”, aldus de kolonel tijdens een forum over veiligheidstechnologie in Lyon. “Het idee van de terroristen was een hooggeplaatste Belgische persoon te ontvoeren en die live te onthoofden om de beelden op de (sociale) netwerken te plaatsten. De GIGN kwam tussenbeide in België. Er was een vraag naar internationale samenwerking die gewerkt heeft.”

Proces

Het federaal parket bevestigde die informatie niet en laat “de verantwoordelijkheid van die uitspraken aan diegenen die ze doen”, aldus de woordvoerder.

Op 15 januari voerden de speciale eenheden van de Belgische politie een offensief uit in een woning in Verviers. De actie was bedoeld om mensen op te pakken die toebehoorden tot een terroristische cel en van plan waren aanslagen op het Belgisch grondgebied te plegen. De agenten doodden twee vermoedelijke terroristen en pakten een andere, Marouan El Bali, op na een vuurgevecht. Verschillende operaties daarna in de Brusselse omgeving leidden tot de arrestatie van andere personen die vermoedelijk tot dezelfde filière behoorden. Het proces over de terreurcel start op 9 mei en zal drie weken in beslag nemen. Zestien mensen worden vervolgd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content