CD&V weigert de zwartepiet

Wouter Beke wijst erop dat vijf van de zeven onderhandelende partijen het moeilijk hadden met de nota-Vande Lanotte.

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert erg ontgoocheld op het einde van de bemiddelingsopdracht van Johan Vande Lanotte. Hij weigert de zwartepiet voor de mislukking.

De Vlaamse christendemocraten reageerden woensdagavond niet officieel op de mislukte opdracht van Vande Lanotte, maar Beke gaf wel een interview aan De Morgen. Daarin weigert hij de zwartepiet.

Beke wijst erop dat steeds wordt gezegd dat CD&V als eerste de onderhandelingsnota van Vande Lanotte zou hebben getorpedeerd, maar beklemtoont dat op 5 januari vijf van de zeven partijen hebben aangegeven dat ze de nota-Vande Lanotte niet zagen zitten als onderhandelingsbasis. ‘Je zou dus evengoed kunnen zeggen dat ook de Franstaligen zich aangesproken moeten voelen’, aldus de CD&V-voorzitter.

Voorts hekelt Beke dat de Franstaligen laten uitschijnen dat men op een zucht van een akkoord stond. ‘In de terugkoppelingsgesprekken met Johan Vande Lanotte is duidelijk geworden dat dat allerminst het geval was’, aldus Beke.

‘Zo dachten wij dat ze het eens waren met zijn voorstel om de bijzondere financieringswet te hervormen, maar dat bleek woensdag geen verworvenheid te zijn. De PS had het tot op het laatste moment heel moeilijk met de financieringsvoorstellen’, aldus de CD&V-voorzitter.

Over de afwachtende houding van PS-voorzitter Elio Di Rupo zegt Beke dat men toch zou verwachten dat hij in de cockpit kruipt. ‘De PS is de grootste partij aan Franstalige zijde, iedereen ging en gaat ervan uit dat zij de premier willen leveren, dus ze zullen toch eens kleur moeten bekennen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content