CD&V roept op tot kordaat optreden tegen ‘cowboys onder energieleveranciers’

© Belga Image

CD&V-Kamerlid Leen Dierick roept de Economische Inspectie en de federale energieregulator CREG op om de ‘cowboypraktijken’ bij bepaalde energieleveranciers ‘snel en kordaat’ aan te pakken. Ze doet die oproep na recente getuigenissen over ongebruikelijke praktijken bij Octa+.

Verschillende klanten van Octa+ met zonnepanelen kregen recent te horen dat ze vanaf dit jaar extra kosten zouden moeten betalen. Het gaat om een compensatie van de tarieven die energieleveranciers aan netbeheerder Elia moeten betalen om het onevenwicht op het net, dat ontstaat omdat eigenaars van zonnepanelen soms overtollige energie produceren en dan weer afnemen wanneer de zon niet schijnt, te herstellen. Volgens onder meer de federale ombudsman Energie en ook consumentenorganisatie Test-Aankoop mag de energieleverancier die kosten niet plots eenzijdig doorrekenen aan klanten.

CD&V-Kamerlid Leen Dierick wil dat dat soort praktijken harder wordt aangepakt. ‘De consumenten worden met de rug tegen de muur gezet’, vindt ze. Het Kamerlid verwijst ook naar andere bedenkelijke praktijken met andere energieleveranciers, die recent aan het licht kwamen. Zo werden klanten in bepaalde gevallen gedwongen om een voordelig vast contract om te zetten naar een variabel contract, terwijl leveranciers contracten niet eenzijdig kunnen wijzigen. ‘De vele klachten van de consumenten moeten de overheid tot actie aanmanen. Het zijn voor energieleveranciers geen evidente tijden, maar dat is geen ‘wildcard’ om de regels aan hun laars te lappen’, aldus Dierick. ‘Er zitten duidelijk enkele cowboys onder de energieleveranciers. De CREG en de Economische Inspectie moeten hier snel en kordaat tegen optreden.’ Het CD&V-Kamerlid roept ook op tot meer en strengere controles door de Economische Inspectie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content