CD&V-mail over para’s zet kwaad bloed bij De Wever: ‘Achterbaks is nog het vriendelijkste woord’

© Belga

In een e-mail stuurt CD&V Antwerpen met medeweten van het kabinet-Peeters aan op een lastercampagne op sociale media tegen de militairen in Antwerpen. Peeters gaat zo in tegen de beslissing van de federale regering waar hij vicepremier van is. N-VA is er niet over te spreken. ‘Achterbaks is hier nog het vriendelijkste woord voor’, zegt Bart De Wever.

CD&V wil de para’s zo snel mogelijk weg uit de straat. In een mail roept de Antwerpse CD&V-afdeling militanten op om dit weekend tijdens het shoppen klaagberichten over de para’s te posten op social media, schrijft Het Laatste Nieuws.

De mail is een initiatief van Ariane Van Dooren, voorzitter van CD&V Antwerpen. Maar het kabinet van vicepremier Kris Peeters was op de hoogte van de actie, bevestigt Van Dooren aan VRT. ‘We hebben hierover contacten gehad met de nationale partijleiding en met het kabinet-Peeters, want we delen dezelfde mening in de hele partij’, aldus de voorzitter.

‘Veel mensen vragen zich af of die veiligheidsmaatregel nog wel nodig is’, aldus nog Van Dooren. ‘Dat is ook een vraag die leeft in veel Antwerpse straten, en wij zouden daar graag snel een evaluatie van hebben.’

CD&V-mail over para's zet kwaad bloed bij De Wever: 'Achterbaks is nog het vriendelijkste woord'
© Belga

De inzet van militairen is nochtans beslist door de federale regering waar Peeters zélf vicepremier van is.

Bart De Wever: ‘Achterbaks is nog het vriendelijkste woord’

N-VA is dan ook niet te spreken over de brief van CD&V. ‘Ik heb die manier van handelen nog nooit gezien’, zegt Bart De Wever aan VTM. ‘Je neemt een maatregel, daarna ga je je aanhangers vragen om zich daar tegen af te zetten op Facebook en zo de pers manipuleren, om dan in de regering de maatregel terug te kunnen intrekken. Achterbaks is nog het vriendelijkste woord hiervoor.’

De Antwerpse burgemeester noemt het beeld dat men wil ophangen van Antwerpen als belegerde stad heel schadelijk. ‘Mensen doelbewust bang maken en op deze manier de belangen van de stad en de bevolking gebruiken, is een heel laag politiek spel’.

De Wever en zijn partij – die benadrukken dat de militaire aanwezigheid zich enkel situeert rond de joodse wijk en de diamantwijk, en niet op de Meir zoals wordt gesuggereerd door CD&V – roepen op om te stoppen met ruzie stoken.

Tegenover VTM klonk het nog dat De Wever snel een onderhoud wil met Peeters, omdat anders de regering niet verder zou kunnen.

Piet De Zaeger (N-VA): ‘Geloof ze niet!’

‘Geloof ze niet!’, reageert ook Piet De Zaeger, eindverantwoordelijke voor het communicatiebeleid, de partijorganisatie en het personeelsbeleid bij N-VA, op Twitter. Daarmee verwijst hij naar de uithaal van Peeters naar N-VA in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Groen: ‘CD&V en Peeters moeten eens duidelijk kiezen’

Kristof Calvo (Groen)
Kristof Calvo (Groen)© BELGA

‘Elke dag is er een nieuw conflict, terwijl dit land nood heeft aan stabiliteit en gedragen hervormingen. We begrijpen best dat CD&V zich niet goed voelt in deze rechtse en conservatieve coalitie. Maar de partij moet maar eens duidelijk kiezen’, klinkt het bij Kristof Calvo van Groen.

Wat de inzet van het leger op straat betreft, heeft Groen altijd benadrukt dat dit nooit een structurele maatregel kan zijn.

Intussen blijft Groen CD&V uitnodigen om concreet samen te werken in de Kamer. ‘Onze alternatieve begroting ligt er. Wij hebben zowel inzake eerlijke fiscaliteit als de strijd tegen terreur progressieve voorstellen uitgewerkt’, besluit Calvo.

Hans Bonte: ‘Nood aan eendrachtig beleid, niet aan openlijk geruzie’

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde
Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde© Belga

Ook Hans Bonte, SP.A-kamerlid en burgemeester van Vilvoorde, reageert op de ‘para-rel’. In plaats van openlijk ruzie te maken, zou het beter zijn eendrachtig en kordaat te besturen en in de steden te investeren om radicalisering te kunnen tegengaan, vindt hij.

‘Ik wil een oproep doen dat de meerderheidspartijen hun ruzies binnenskamers zouden uitvechten en niet op straat’, aldus Bonte. ‘Zulke discussies worden overal gehoord, ook in wijken in Syrië en Irak. Tal van mensen verkneukelen zich dat we er als samenleving niet in slagen eendrachtig op te treden.’

‘Ik heb de indruk dat velen niet beseffen dat onze democratie wordt aangevallen door terreurorganisaties die angst en paniek willen zaaien’, voegt Bonte nog toe. Hij roept op tot ‘eenheid van commando’: een krachtdadig en eendrachtig optreden op alle niveaus. Daarbij moet er in de steden geïnvesteerd worden om radicalisering lokaal te kunnen bestrijden.

Volgens Karin Temmerman, de fractieleidster van SP.A in de Kamer, wordt de positie van CD&V binnen de federale regering steeds moeilijker. Ze wijst erop dat het, na de tax shift, de tweede keer is dat CD&V een beslissing bekritiseert die de partij nochtans gesteund heeft in de regering. ‘Ofwel is de positie van CD&V zeer zwak, ofwel heeft ze een dubbel gezicht’, aldus Temmerman. SP.A is het wel met CD&V eens dat de militairen in de straat een tijdelijke maatregel moeten zijn. ‘Het is geen duurzame oplossing; de politie moet worden versterkt’, klinkt het.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content