CD&V hekelt cijferwerk N-VA

CD&V hekelt de manier waarop N-VA onlangs de transfers van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië berekende. ‘De partij goochelt met cijfers’, stelt Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel.

De transfers van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië zijn volgens N-VA opgelopen tot 8 miljard euro. ‘Dat is een totaal verkeerd cijfer’, zegt Koen Van den Heuvel (CD&V) in De Standaard. Hij roept de regering op om degelijk cijferwerk te hanteren.

N-VA verkondigde een tijdje geleden dat de transfers of geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel na de financiële crisis van 2008 zijn opgelopen tot 8 miljard euro. Voor de crisis, in de periode 2005-2007, ging het nog om 7 miljard euro. Koen Van den Heuvel, de Vlaamse CD&V-fractieleider en een economische experts binnen de partij, sloeg zelf aan het rekenen en ontdekte dat de cijfers zwaar overdreven zijn.

“N-VA dekt zich in door zich te beroepen op de autoriteit van de denktank Vives (KU Leuven). Zo proberen ze een sfeer van objectiviteit te creëren.” Maar volgens Van den Heuvel hangt de studie met haken en ogen aan elkaar. “Het gaat niet om een objectief verslag, in feite is het een politiek pamflet”, aldus Van den Heuvel .

‘Moedwillig fout voorstellen’

De berekeningen van Vives liggen 30 procent lager dan de cijfers die N-VA verspreidde zegt Van den Heuvel. Toch vindt ook de Vlaamse CD&V-er dat de transfers naar beneden moeten. “Ze moeten omlaag, maar ze moeten transparant zijn.”

Daarom roept hij op tot een eerlijk debat. “Als het van mijn partij afhangt, komt er een nieuwe studie. Ik roep de Vlaamse regering op daar werk van te maken, zodat men stopt met het moedwillig fout voorstellen van zaken”, aldus Van den Heuvel. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content