CD&V en SP.A plagiëren elkaars programma

Terwijl CD&V en SP.A naarstig een eigen ideologisch profiel zoeken, stellen de twee partijen in hun nieuwe beginselverklaringen soms dezelfde maatregelen voor, in letterlijk dezelfde bewoordingen.

Zowel SP.A-voorzitter Bruno Tobback als zijn CD&V-collega Wouter Beke ontkent bewust leentjebuur te hebben gespeeld bij de andere, schrijft De Standaard. “Misschien vervelend, maar niet problematisch”, klinkt het unisono.

Het was de SP.A die het eerst opmerkte dat sommige passages in de Innesto-tekst, de geactualiseerde visie van CD&V, verdacht veel leken op wat zij enkele weken eerder in hun eigen nagelnieuwe beginselverklaring hadden voorgesteld.

De christendemocraten blijken een aantal maatregelen regelrecht gekopieerd te hebben. Zowel de uitvoerige CD&V-tekst als de SP.A-beginselverklaring wil, in identiek dezelfde bewoordingen, “de prijs en het volume van geneesmiddelen en implantaten drukken door uitbreiding van de forfaits en de referentieterugbetaling en striktere, evidence based, terugbetalingscriteria”.

Online plagiaattool

De Standaard joeg zowel de tekst van Operatie Innesto (die voor de vernieuwing van de CD&V staat) als de beginselverklaring van de SP.A door een professionele online plagiaattool. Buiten de opmerkelijke SP.A-passages haalt CD&V ook de mosterd bij verschillende gespecialiseerde websites, bijvoorbeeld over het middelbaar onderwijs.

Een paragraaf over de grote uitdagingen op de arbeidsmarkt lijkt dan weer zo weggeplukt uit een thesis uit 2004, van een studente aan de KU Leuven, over de invloed van loopbaanbegeleiding in een carrière.

Innesto, dat de partij nochtans moet herlanceren, puurt ook uit het eigen verleden, zoals de formateursnota “De Kracht van Mensen” van Yves Leterme uit 2007. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content