CD&V: ‘Brussels gewest-gemeenschap is een no-go’

© Lies Willaert

Met het boek ‘Een oranje kijk op Brussel’ doet CD&V in elf thema’s zijn visie op de hoofdstad uit de doeken. De partij wil niet dat Brussel en Vlaanderen elkaar loslaten.

Het boek, dat werd voorgesteld door voorzitter Wouter Beke en de auteurs van het werk, past binnen de zogenaamde Innesto Operatie, het inhoudelijke vernieuwingstraject van de partij.

“Een oranje kijk op Brussel voor een stad op mensenmaat”, luidt de vernieuwende visie van CD&V. In elf thema’s bespreekt de partij de toekomst die de hoofdstad volgens de partij te wachten moet staan. Naar eigen zeggen met een ambitieuze aanpak, die Brussel moet teruggeven aan haar inwoners en die Brusselaars weer trots moet maken.

Museum aan de Zenne

Volgens CD&V heeft Brussel nood aan een eigen “Central Park” zoals in New York. De oranje visie is de aanleg van een Finse piste voor lopers, fitnesshoeken en een grote grasweide voor openluchtconcerten. Het Warandepark zou daarvoor de locatie kunnen zijn.

Brussel heeft binnen dat thema volgens de partij ook een nieuw, controversieel en herkenbaar gebouw nodig. “Het Atomium dateert al uit 1958”, luidt het. “We verdienen ons eigen MAZ (Museum aan de Zenne)”.

CD&V wil dat de regelgeving wordt aangepast, zodat bewindsvoerders zich minder moeten bezig houden met plannen en studies en meer met concrete realisaties.

Net zoals andere partijen besteedt ook CD&V veel aandacht aan onderwijs en tewerkstelling in de hoofdstad. De taalbarrière maakt daar een belangrijk deel van uit. In het boek wordt co-teaching voorgesteld als een van de oplossingen voor dat probleem. Daarbij staan twee lesgevers tegelijk in dezelfde klas, waarbij de ene lesgeeft over het vak terwijl de andere taalzwakke leerlingen actief begeleidt bij het volgen van de les.

‘Verregaande samenwerking met Vlaanderen biedt enorm potentieel’

Het onderdeel ruimtelijke ordening benadrukt de verdichting van Brussel, terwijl op het vlak van leefomgeving een evenwicht wordt gezocht tussen economie, ecologie en gezondheid. Het woonbeleid moet een betaalbare thuis bieden voor iedereen, er moet meer duurzame energie gebruikt worden en er moet economisch geïnvesteerd worden in ondernemers.

Het tiende thema houdt in dat CD&V niet wil dat Vlaanderen en Brussel elkaar loslaten. “Een Brusselse gewest-gemeenschap is een no-go”, aldus de auteurs. “Wij opteren voor sterke gemeenschappen die hun verantwoordelijkheid opnemen in en voor een sterk gewest”, luidt het. “Verregaande samenwerking met Vlaanderen biedt een enorm potentieel, net als met Wallonië trouwens”.

Het boek werd geschreven door Brussels minister Brigitte Grouwels, fractievoorzitter voor CD&V in het Brussels parlement Brigitte De Pauw, eerste ondervoorzitter van het Brussels parlement Walter Vandenbossche, Brussels volksvertegenwoordiger Bianca Debaets en Vlaams parlementslid Paul Delva. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content