CD&V blaast zaterdag tien kaarsjes uit

© Belga

De Vlaamse christendemocraten trekken naar Kortrijk voor een volksfeest – onder de noemer “Samen is Super”.

CD&V blaast zaterdag in Kortrijk 10 kaarsjes uit. Op het programma staan onder meer een “Ontdek Kortrijk zoektocht”, bezoeken aan het Museum 1302 en het Broelmuseum, workshops rond dans, straattheater en circustechnieken of de zogenaamde “Circle of Friends”, waarbij de leden en militanten al hun vragen over 10 jaar CD&V aan partijvoorzitter Wouter Beke en andere partijtoppers kunnen stellen. Om 17.00 uur houdt de voorzitter een toespraak.

Dioxineverkiezingen
Kortrijk is de stad waar in 2001 de opvolger van CVP boven de doopvont werd gehouden. Wat voorafging, is bekend: CVP verloor de dioxineverkiezingen van 1999 en belandde zowel op federaal als op Vlaams niveau in de oppositie. De partij kon maar moeilijk aarden op de oppositiebanken en de christendemocratische boodschap sloeg niet meer aan. Een en ander leidde tot de naamswijziging van de Christelijke Volkspartij in Christen-Democratisch & Vlaams. Meteen had de ampersand zijn intrede gemaakt in de Belgische politiek.

“Tien jaar geleden waren we politiek niet meer relevant, we waren een oppositiepartij. Toen walste iedereen over ons heen en in allerlei sociologische analyses ging men er van uit dat CD&V zou verdampen. Niets is echter minder waar gebleken”, blikt voorzitter Beke terug op de website van CD&V.

Kartel
Toenmalig voorzitter Stefaan De Clerck herinnert zich vooral dat de christendemocraten “sinds 2001 terug op werkelijk alle niveaus in een actief leidende positie zijn kunnen komen. We hebben na de zware klap van toen een echte wederopstanding gekend”. In kartel met N-VA wonnen de christendemocraten immers in 2004 en 2007 de Vlaamse en federale verkiezingen – met Yves Leterme als absolute stemmenkampioen – en ook in 2009 kwam CD&V als grootste uit de Vlaamse stembusslag.

Tien jaar later maakt de partij opnieuw een moeilijke periode door. Ze ging bij de federale verkiezingen van vorig jaar fors achteruit en lijkt voorlopig in de peilingen het tij niet te kunnen keren. In tegenstelling tot de voormalige kartelpartner N-VA, die er sinds de verkiezingen van juni 2010 alleen nog maar op vooruit is gegaan.

Onderhandelingen
Het is ook afwachten hoe de partij uit de lopende communautaire en regeringsonderhandelingen zal komen. Met het vertrek van Inge Vervotte naar de zorgsector verliest CD&V bovendien een electoraal goudhaantje. De partij trekt zich ondertussen op aan het werk van de Vlaamse regering, onder leiding van Kris Peeters, en van de ontslagnemende regering, die met Yves Leterme aan het hoofd al meer dan een jaar de lopende zaken beheert. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content